Radioaktív szivárgás: bizottságot hoz létre a Roszatom a forrás megtalálására

Orosz és európai atomtudósokból álló bizottságot hoz létre a Roszatom az ökológiai megfigyelőrendszerek által a légkörben észlelt ruténium 106-os radioaktív izotóp forrásának megtalálására – közölte pénteken az orosz atomenergetikai állami konszern sajtószolgálata.

A közlemény szerint egy független szakértői bizottság megteremtését kezdeményezték, miután az orosz és az európai közvéleményben, akárcsak a tömegtájékoztatási eszközökben egyértelműen megfogalmazódott az igény a légkörben kimutatott izotóp forrásának felderítésére.

A bizottság munkájában orosz és európai tudományos szervezetek, felügyelőszervek és atomszakértők vesznek részt. A testület megismétli majd a sugárzási helyzet előzetes adatainak elemzését, számítógépes modelleket készít, hogy rekonstruálja a levegő mozgását a forrás helyének megállapításához.

Az európai megfigyelőszolgálatok októberben ruténium 106-os radioaktív izotópját észlelték a légkörben. Ezt követően Oroszországban is bejelentették, hogy észlelték a sugárzó izotópot a levegőben. Az orosz meteorológiai szolgálat (Roszgidromet) november 21-én megerősítette, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték a légkörben szeptember végén az Urál déli része fölött.

A Roszatom orosz állami atomhatóság nem tud róla, hogy baleset történt volna valamelyik atomlétesítményében. „Teljesen világos volt, hogy a nukleáris erőműben ilyen baleset nem történhetett meg, mert ha megtörtént volna, akkor nem csak ruténium 106-os izotóp, de más hasadóanyagok is a légkörbe kerültek volna. Ezek keverékek, vagyis egymagukban nem szabadulnak fel, csak együttesen” – hangoztatta november végén a Roszatom tanácsadója, Jurij Mokrov.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »