Radioaktív anyag nyomában

Radioaktív anyag nyomában

Hatszáz tonna olvadék után kutatnak Fukusimában.

Körülbelül hatszáz tonna rendkívül radioaktív anyag után kutatnak a fukusimai atomerőműben, mert nem tudni, hogy a megolvadt fűtőanyag és fém, valamint beton keveréke pontosan hol van – jelentette az ABC ausztrál hírportál a létesítményt üzemeltető Tepco japán energiavállalat egyik illetékesére hivatkozva. A cég most először közölte, mennyi anyagot keresnek. A létesítmény leszereléséért felelős Maszuda Naohiro elmondta: becslések szerint nagyjából 200 tonna törmelék van minden egységben, így a három reaktorban összesen 600 tonnányi olvadt fűtőanyag-törmelék, beton és különböző fémek keveréke lehet.

Maszuda hozzáfűzte: a Tepco 2021-re meg akarja határozni, hol található olvadék, és neki akar látni, hogy eltakarítsa. Elismerte mindazonáltal, hogy az anyag eltávolításához szükséges technológia jelenleg még nem áll rendelkezésre.

240 milliárd dollár lesz

A Tepco szerint a fukusimai atomerőmű stabilizálása és leszerelése három-négy évtizedet is igénybe vehet, költségei pedig több milliárd dollárra rúghatnak. Kan Naoto, aki a fukusimai szerencsétlenség idején az ország miniszterelnöke volt, most úgy nyilatkozott, hogy Tokió eddig 70 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott a Tepcónak. Szerinte ugyanakkor a leszerelés valószínűleg több mint 240 milliárd dollárba fog kerülni, a művelethez szükséges negyvenéves becslést pedig optimistának nevezte.

A fukusimai atomerőműben a 2011. március 11-én bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és -balesetek sorozatát indították el. A földrengés utáni napokban a helyzet gyorsan eszkalálódott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »