Radio_56: etűd, emlékek és katarzis

Nem a megszokott formában dolgozza fel az 1956-os forradalom és szabadságharc katarzisait a CAFe Budapest égisze alatt meghirdetett Radio_56. Szombat este 8 órakor a budapesti Bálnában az előadás a zenét ötvözi a megrázó hangulattal.

A hatvan évvel ezelőtti véres eseményeket testközelből megélő Regéczy-Nagy László, Wittner Mária, Trencsényi László, Varga János, Hajdú Szabolcs, Balás-Piri László, Dózsa László mesélnek arról, hogyan látták tizenéves fejjel az utcai harcokat; azt, hogy fiatalként fegyvert, Molotov-koktélt, tankot használtak; milyenek voltak a a börtönévek, a halálos ítélet fenyegetése…

A váz egy dokumentumfilm, amely az előbb felsoroltak szereplésével készült, ám az este során tíz háromperces etűdre bontják, s az epizódok között elhangzik tíz dal. Ezek szövegei versek lesznek Illyés, Márai, Sulyok Vince, Juhász Ferenc, Szabó Lőrinc, Bartis László tollából.

Az előadás így a pop-art performanszok világát idézi majd, hiszen nem klasszikus koncertről, hanem programzenéről lesz szó. Párhuzamban a kisfilmekkel egy hangulati ívet követve az üdvözítő és győzedelmi attitűdből érkezik majd meg a néző-hallgató a szorongóbb, komorabb zenei világhoz.

A dalokat Bérczesi Róbert (Hiperkarma), Németh Juci, Pajor Tamás, Mórocz Tamás (Bermuda), Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) és Ligeti György (Zagar) adják majd elő. A dalszövegeket Juhász Anna irodalmár segített szerkeszteni, míg a zenét Horváth Barnabás Botond, Mórocz Tamás és Takács Zoltán Jappán jegyzik; a rendező Horváth Balázs. A belépő pedig pont 1956 forint lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »