Radetzky-laktanya: Felügyeleti eljárást folytatnak

A Kormányhivatal vizsgálja, hogyan jártak el a hatóságok a ma már műemléki védettséget élvező ingatlannal kapcsolatban. A Radetzky-laktanyának és az 1840-es években épült élelemtárnak jelenleg 80-90 százalékát visszabontják egy 2010-es építési engedély alapján.

Mint azt korábban megírtuk, az új épület csak néhány elemet tartana meg az eredeti műemlék épületből, többségében a legfontosabbnak ítélt homlokzatrészeket. Az építkezés ellen tiltakozott két örökségvédelemmel foglalkozó civilszervezet, a Magyar Patrióták Szövetsége és a Fiatal Műemlékvédők Egyesülete is.

„A Radetzky-laktanya átépítésével kapcsolatban egyelőre csak arról tudunk tájékoztatást adni, hogy másodfokú építésügyi, építésfelügyeleti és örökségvédelmi hatóságunk felügyeleti eljárást folytat a témában. Annak lezárásáig nincs lehetőségünk tájékoztatást adni, mivel folyamatban lévő eljárásról van szó” – közölte lapunkkal szerdán az I. kerületi kormányhivatal. Ők illetékesek örökségvédelmi ügyekben, mióta megszűnt a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (KÖH).

A közigazgatási felügyeleti eljárásban azt szokták vizsgálni, hogy a hatóság döntése jogszerű volt-e. Az építési engedélyt 2010-ben elsőfokú hatóságként a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) adta ki. Nem sokkal később, 2011-ben ugyanez a hatóság döntött úgy, hogy műemléki védettséget kapjon az ingatlan, erről miniszteri rendelet is született. Úgy tudjuk, az építési engedély ellen 2010-ben senki sem nyújtott be fellebbezést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »