Rábukkantak a lehetséges „második Földre”

Rábukkantak a lehetséges „második Földre”

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül – közölték tudósok szerdán a Nature című tudományos folyóiratban.

Az asztrofizikusok szerint a Proxima b nevű exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó) olyan távolságra kering napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének.

Soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges „második Földre” – olvasható az MTI hírében.

A Proxima b lehet az első exobolygó, amelyet az ember is felkeres, ha egyszer meglesz hozzá a technológia – közölte az AFP-vel a kutatók egyike, Julien Morin. A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja.

Lézervezérléssel a galaxisban

A BBC szerint a Proxima b 40 trillió kilométerre van a Földtől, és a jelenlegi technikai körülmények között egy űrjármű több ezer év alatt tudna csak elérni odáig. „Az biztos, hogy eljutni oda ma még a sci-fi kategóriája, de az emberek már gondolkoznak róla, és többé már nem elméleti gyakorlat elképzelni, hogy egy nap egy szondát küldhetünk oda” – jelentette ki Guillem Anglada-Escudé, akinek csapata jelentette az új felfedezést a Nature folyóiratban.

Idén Jurij Milner milliárdos jelentette be korábban: százmillió dollárral járul hozzá olyan apró űrhajó megépítéséhez, amit lézerek segítségével tudnak irányítani a galaxisban. Ezek az űrjárművek a fénysebesség húsz százalékával tudnának haladni, jóval lerövidítve az egyébként hatalmas utat. Milner és Stephen Hawking nagy bejelentéséről itt írtunk korábban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »