Rabokat bántalmaztak a fogolyzendülés után?

Brutálisan bántalmaztak négy, a giurgiui börtönben fogva tartott rabot a júliusi fogolyzendülések idején – számol be Balogh Levente a kronika.ro-n.

Mint arról beszámoltunk, júliusban az ország több börtönében is zendülés tört ki a foglyok körében a szerintük elviselhetetlen körülmények miatt. Több helyszínen is gyújtogatni kezdtek, volt olyan fegyintézet, ahol az őrizetesek a tetőre mászva tiltakoztak, máshol éhségsztrájkba kezdtek.

Ezen börtönök közé tartozott a giurgiui is, ahol a Mediafax értesülései szerint a zendülés elcsitultát követően négy rabot – akiket azzal gyanúsítottak, hogy ők bujtogatták zendülésre rabtársaikat – bestiális kegyetlenséggel megvertek, majd átszállították őket egy másik intézménybe. A verésre állítólag július 29-én, közvetlenül a reggeli ébresztőt követően került sor, és állítólag a börtön vezetői is végignézték.

Az egyik rab által az Országos Börtönigazgatósághoz benyújtott panasz szerint hirtelen megbilincselték és hasra fektették őket, majd a fegyőrök arra buzdították a zendülés megfékezésére kivezényelt álarcos csendőröket, hogy verjék meg őket. Azok eleget is tettek a felszólításnak, és bakanccsal rugdosták, illetve gumibottal és pajzzsal is verték őket. Talpukat gumibotokkal verték. A panaszhoz orvosi látleleteket is mellékeltek.

A giurgiui börtön vezetői ugyanakkor tagadják, hogy bántalmazták volna a rabokat, a hivatalos megkeresésre adott válaszukban csupán annyit közöltek: az ott őrzött rabok egyike sem kért törvényszéki orvosi vizsgálatot, és a börtönőrök ellen sem érkezett panasz – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »