Rabbik és zsinagógák Magyarországon (adatbázis); Zsidó tanítások az emberöléssel kapcsolatban

Rabbik és zsinagógák Magyarországon (adatbázis); Zsidó tanítások az emberöléssel kapcsolatban

“Ok és Okozat” – rabbik és zsinagógák Magyarországon (adatbázis)„Ha a betörésen rajta érik a tolvajt és úgy megverik, hogy meghal, nincs miatta vérbűn” (MII 22:1-2).

NIF: Ezt a magyar rendőrség miért nem tudja, ha már igyis-úgyis a “héber rend éber őre”?

Posted on ‍‍2012-10-20 – 5 חשון 5773

Gondoltam egy nagyot, és csináltam egy kis összefoglalót a Magyarországon dolgozó rabbikról és a magyarországi zsinagógákról.
Az elérhetőségekről, a nyilvánosságról, a médiáról.
Ez egy bevezető cikk egy hosszabb íráshoz, ami a magyar zsidóság jövőjét elemzi.
Addig is jó bogarászást!
(Ps1: Ha valaki hibát talál vagy a hiányzó adatokat tudja pótolni, kérem magánban jelezze nekem!)
(Ps2: A +1W jelzés a honlap melletti wikipédiás szócikket jellemzi)

Neológia (MAZSIHISZ)

dr. Schweitzer József (1922) – nyugalmazott országos főrabbi (2015-ben elhunyt)dr. Domán István (1922) – Hunyadi téri zsinagóga — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapja (2015-ben elhunyt)Kardos Péter (1936) – zuglói zsinagóga — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjadr. Schőner Alfréd (1948) – Hegedűs Gyula utcai zsinagóga (+1W) — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaSzerdócz Ervin (1951) – újpesti zsinagóga (+1W)— a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaDeutsch László (1953) – Szeretetkórház zsinagóga — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaDeutsch Róbert (1956) – Bethlen téri zsinagóga — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaSchönberger András (1956) – Pécs — a rabbi – a zsinagóga – FB adatlapjadr. Frölich Róbert (1965) – Dohány utcai zsinagóga (+1W) — a rabbi – a zsinagóga – FB adatlapjaMarkovics Zsolt (1967) – Szegedi zsinagóga (+1W) — a rabbi – a zsinagóga – FB adatlapjaTotha Péter Joel – Páva utcai zsinagóga (Bét Elijahu) — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaRadnóti Zoltán (1971) – Délbuda-Lágymányosi zsinagóga (Bét Sálom) (+1) — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaVerő Tamás (1972) – Frankel Leó utcai zsinagóga — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaDarvas István (1974) –Országos Rabbiképző Intézet (+1W)— a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjadr. Róna Tamás (1975) – Közép-Magyarország (+1W)— a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaLőwy Tamás (1951) – 2013 őszén külföldre távozott.Jelenleg a Dózsa György úti zsinagógának nincs rabbija (+1W) – a zsinagóga FB adatlapja

Aktív neológ rabbijelöltek:

Petrovics Péter – Szombathely / Kaposvár — a rabbijelölt – a zsinagóga FB adatlapjaDavidovics László “Joszi” (1975) – Hegedűs zsinagóga – a rabbijelölt FB lapjaFináli Gábor (1977) – délpesti zsinagóga — a rabbijelölt – a zsinagóga FB adatlapja

Reform (Szim Sálom / Bét Orim / Mózes Ház)

dr. Raj Ferenc (1942) – Bét Orim — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaKelemen Katalin (1951) – Szim Sálom — a rabbinő – a zsinagóga FB adatlapjaRadvánszky Péter (1980) – Szim Sálom – zsinagóga nélkül – a rabbi FB lapjaMózes Ház – rabbi nélkül

EMIH / Hábád

dr. Oberlander, Báruch (1965) – Vasvári Pál utcai zsinagóga — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaHurwitz, Sholom (1973) – Teleki téri zsinagóga (+1W) — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaNógrádi Mendel (Bálint) (1975) – Vasvári Pál utcai zsinagóga — a rabbi FB adatlapjadr. Köves Slomó (Máté) (1979) – óbudai zsinagóga (+1W) — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaRaskin, Smuel (1979) – Keren Or zsinagóga — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaGlitzenstein, Smuel (1981) – Nagyfuvaros utcai zsinagóga — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaFaith Áser (1981) – Vasvári Pál utcai zsinagóga – a rabbi FB adatlapjaFuchs, Jehosua – Vasvári Pál utcai zsinagóga / sohet-rituális metszőOirechman, Smuel (1983) – Óbudai zsinagóga / sohet-rituális metsző – a rabbi FB adatlapjaZalmanov, Slomo Dov – Vasvári Pál utcai zsinagógaRabbi Shmuel Feigin – DebrecenSzegedi hábád közösség

Ortodoxia/egyéb ortodoxia

Kazinczy utcai zsinagóga — a zsinagóga FB adatlapja – nincs rabbidr. Ehrenfeld Aser – Debrecen — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaAdler Jehosua – Tikva tanház — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaKeleti David – Lativ tanház — a rabbi – a zsinagóga FB adatlapjaWeiszberger Mose Tuvja Miklós – 2013 nyarán külföldre távozott.

Közösségek rabbi nélkül:

Desswffy utcai ortodox zsinagóga – FB adatlapVisegrádi utcai ortodox zsinagóga – FB adatlapAlma utcai szeretetotthon – FB adatlapMiskolci Autonom Orthodox Zsidó Hitközség – FB adatlapGyőri Zsidó Hitközség – FB adatlapVáci Zsidó Hitközség – FB adatlapforrás: http://rabbi.zsinagoga.net/2012/10/20/ok-es-okozat-rabbik-es-zsinagogak-magyarorszagon-adatbazis/

Zsidó tanítások az emberöléssel kapcsolatban

Létezik jogos emberölés? – a 24.hu honlap kérdése a lelkészekhez XXVI.Posted on ‍‍2016-05-23 – 15 אייר 5776

A gyilkosság, az ölés bűnnek számít. Létezik azonban olyan eset, amikor megengedett az emberölés?

Egy nemrégiben megjelent hír szerint egy dédnagymama megölte a házukban garázdálkodó,a hölgy férjét súlyosan megsebesítő betörőt.
Arról nem szólt a fáma, hogy az idős asszony ezért a tettéért számíthat-e bármilyen büntetésre, felelősségre vonják-e, mi azonban kíváncsiak voltunk, hogy vajon mit mondanak egy ilyen helyzetre a különböző vallások tanítói.

A konkrét kérdésünk így hangzott:
Létezik bármilyen szabály az ön vallásában, amely megengedné az emberölést?

Válaszom itt olvasható:

Amikor gyilkosságról vagy önvédelemről beszélünk, mindenképpen tisztázni kell a zsidó hagyomány alapelveit. Az emberi testben isteni lélek (éltető erő) van, illetve az életet Isten adta nekünk és csak ő veheti el. (Lásd: eutanázia). Ám létezik egy kivétel: a jogos védelem. Nézzük meg, mit jelent a jogos védelem elve a zsidóság vallásjogi szempontjából! A legfontosabb forrás a Tórában található: „Ha a betörésen rajta érik a tolvajt és úgy megverik, hogy meghal, nincs miatta vérbűn” (MII 22:1-2).

Ez fekete-fehér. Ha betörnek egy házba, ahol tetten érik a tolvajt, és a tulajdonos megöli, akkor ő nem vétkes a gyilkosságban. (Kivétel, ha a tulajdonos biztosan tudja, hogy a betörő nem akarna/tudna neki ártani.) Jogos védelemnek tekinthető, ha megtámadnak egy embert, és ő úgy érzi, életveszélyben van, ez esetben jogosult megvédeni a saját életét. Ha nincs más módja, akkor a támadót akár meg is ölheti.

Ez esetben komoly etikai kérdés merül fel, miszerint, utólag ki döntheti el, hogy esetlegesen létezhetett volna bármilyen más védekezési lehetőség, vagy csak a fatális végkimenetelű? Ez esetben a válasz: ilyenkor a megtámadott ember dönt – az adott (pszichés) helyzetében – és nem laboratóriumi körülmények között kell mérlegelni. (Természetesen mindig mérlegelni kell, hogy a támadó valóban veszélyes-e a megtámadottra.)

Sőt a vallásjog még tovább megy: kiterjeszti a jogos védelem fogalmát egy harmadik személyre. Ha egy harmadik személy is tanúja a támadásnak, akkor neki is joga (és kötelessége), hogy megvédje megtámadott embert, akár úgy, hogy a támadót ő öli meg. (Ugyanezt a „preventív gyilkosság” fogalmát terjeszti ki a vallásjog a háborúkra jellemző „megelőző csapás” elvére. Ám ez már a kollektív önvédelem fogalma.)

Még egy etikai kérdést meg kell vizsgálnunk: amikor valakit jogos védelemből megölünk, miért gondolhatjuk, hogy fontosabb és értékesebb a saját életünk, annál a másik ember életénél? Esetleg a világnak jobb lenne, ha ő élne és nem én? A zsidó filozófia válasza erre egyszerű, a jogos védelem nem mérlegelés kérdése! Minden élet egyforma érték. Mivel mindkettőnk lelke Isten tulajdona ezért nem engedem, hogy az én életemet bárki is elvegye.
Adja az Örökkévaló, hogy sohase kerüljünk ilyen helyzetbe!forrás: http://rabbi.zsinagoga.net/2016/05/23/letezik-jogos-emberoles-a-24-hu-honlap-kerdese-a-lelkeszekhez-xxvi/

A rabbi többi válasza itt olvasható. Nemzeti InternetFigyelő (NIF)
Kategória:Jó ha nem feledjük Tagged: jogos emberölés, magyar zsidó PT, rabbik, Tóra MII 22:1-2


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »