Quaresma lőtte a négy közé Portugáliát

Quaresma lőtte a négy közé Portugáliát

A portugálok játszottak még egy „horvát meccset”, de ez valószínűleg mit sem számít nekik, a lényeg, hogy tizenegyesekkel kiütötték a negyeddöntőben a lengyeleket, és biztosan éremmel térnek haza az Eb-ről.

A portugálok az elmúlt négy Európa-bajnokságból három alkalommal bejutottak az elődöntőbe, és bár eddig nem sziporkáztak, most is ezt tervezték. A lengyelek a másik véglet: még soha nem mentek tovább csoportjukból kontinensviadalon, de úgy gondolták, ha már beindult az üzlet, nem állnának meg a legjobb nyolc között. Ráadásul a továbbjutóra a wales-i-belga meccs győztese várt az elődöntőben, így még a döntő sem tűnt elérhetetlen álomnak a mérkőzés előtt.

Lewandowski gólja a 2. percben sokkolta Portugáliát, de a luzitánok ennek ellenére nem jöttek nagyon feljebb a középpályánál, tartották magukat a taktikához. Bár próbáltak dominálni és bátran durrogtattak távolról, a kaput a lengyelek találták el többször, és olyan szemet gyönyörködtető egyérintősből kerültek kapu elé, amilyet a portugáloktól szokott meg az ember.

Villant a Bayern ifjonca

A portugál védelmet láthatóan könnyen meg lehetett zavarni, a gól is egy rövidzárlatot követően esett. Milikék 5-6 távoli portugál kísérletet is blokkolni tudtak, Ronaldót pedig képtelenek voltak megjátszani a luzitánok. Fél óra elteltével a legveszélyesebb portugál helyzet az volt, amikor Pazdan ledöntötte a tizenhatoson belül a lábáról C. Ronaldót, aki majd’ felrobbant, de nem kapott büntetőt. Pár perccel később az Eb legfiatalabb gólszerzőjévé avanzsált Renato Sanches, nem hiába követelte őt a szakma és fél Portugália a kezdőbe. Meghálálta a döntést.

Sanches (jobb szélen) gólja az életben maradást jelentette a portugálok számára Fotó: VALERY HACHE / Europress/AFP

A második 45 percet a portugálok kezdték jobban, és ha Ronaldo nem az oldalháló feszességét teszteli Nani remek kiugratása után, hanem bead, akár a fordítás is összejöhetett volna hamar. Ronaldónak ezután is lett volna lehetősége, de hiába adott neki megint nagy labdát Nani, az ideges sztár lyukat rúgott az ötösön. Ennek ellenére ő üvöltözött vöröslő fejjel, amikor csatártársa beadása másfél méterrel elkerülte a fejét, vagy éppen Joáo Mário nem találta ki a gondolatát.

Ronaldo alig bírta idegekkel

Unalmas passzolgatásba fulladt a meccs, amit egy-két szabálytalansággal, cserékkel próbáltak „feldobni” a játékosok, mígnem Milik törte meg a csendet az első lengyel kapura lövéssel a fordulás után. Jöhetett a hosszabbítás, amiért szinte könyörögtek a játékosok, sőt sokan közülük egyből a tizenegyesekkel kezdtek volna.

Ronaldo folytatta vesszőfutását, szinte el sem kezdődött a hosszabbítás, elcsúszott a lába alatt egy precíz beadás a lengyel kapu torkában, el volt átkozva a Real támadója, semmi sem jött össze neki. A portugálok a ráadásban is aktívabban támadták a kaput, de gólra játsszák a focit még mindig, így ez mit sem ért, jöhettek a tizenegyesek.

Minden mezőnyjátékos tökéletesen célzott a negyedik sorozatig, amikor Błaszczykowski lövésénél először vetődött jó irányba Fabianski, és egyből ki is tolta a lövést. A végén pedig jött Quaresma, mint a horvátok ellen, és a portugálok renegátja most sem hibázott, a léc alá vágta a labrát, és ezzel az elődöntőbe lőtte a luzitánokat.

Nem mintha nem érdemelnék meg, de a portugálok úgy szereznek immár biztosan érmet, hogy eddig nem nyertek meccset az Európa-bajnokságon. A legjobb négy között a wales-i-belga meccs győztese vár rájuk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »