Putyin: Oroszországnak legalább négy évre elegendő nemzetközi tartalékai vannak

Putyin: Oroszországnak legalább négy évre elegendő nemzetközi tartalékai vannak

Oroszországnak legalább négy évre elegendő nemzetközi tartalékai (devizatartalékai) vannak, ha azok felhasználásának üteme nem haladja meg a jelenlegi szintet – jelentette ki csütörtökön az orosz elnök az Egyenes vonal Vlagyimir Putyinnal című, éves rendszerességgel megtartott élő televíziós közvetítésen.

Putyin ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz gazdaság helyzete nem rendezett, és a kormány idén is kisebb GDP-csökkenést vár, de jövőre kisebb növekedésre számít.

Hangsúlyozta, hogy strukturális gazdasági átalakításra, nem pedig pénznyomtatásra van szükség.

Oroszország nincs ellenségek gyűrűjében

Oroszország nincs ellenségek gyűrűjében, a világ országainak túlnyomó többségével jó a viszonya – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök az éves televíziós fórumán, amelyen élőben válaszolt a lakosságtól beérkezett kérdésekre.

Szavai szerint Oroszország Törökországra is barátként tekint, de – Recep Tayyip Erdogan török elnökre utalva – megjegyezte, hogy egyes politikusokkal, akiknek magatartása nem megfelelő, problémái vannak.

Szíriáról szólva az elnök azt hangoztatta, hogy a válságot tárgyalásos úton, nem katonai eszközökkel kell megoldani. Mindazonátlal rámutatott, hogy a szíriai kormányerők a részleges orosz csapatkivonás után is képes voltak támadó hadműveletekre, egyebek között Palmüra visszafoglalására. Putyin szerint Oroszország mindent elkövet az ellen, hogy Szíriában tovább romoljon a helyzet.

Moszkva a bajban kész segíteni más országok vezetőinek

Oroszország kész segítő és baráti kezet nyújtani bármelyik partnerének, ha azt maga is akarja – jelentette ki csütörtöki televíziós fórumán az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin egy 12 éves kislány kérdésére válaszolt így, aki azt szerette volna megtudni, hogy Petro Porosenko ukrán vagy Recep Tayyip Erdogan török elnököt mentené-e meg, ha vízben fuldokolna.

Válaszában az orosz vezető azonban hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy “ha valaki úgy döntött, hogy megfullad, azt lehetetlen megmenteni”.

Oroszországban továbbra is fennáll a terrorizmus veszélye

Oroszországban továbbra is fennáll a terrorizmus veszélye – jelentette ki éves televíziós fórumán az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin ezt egy olyan kérdésre reagálva ismerte el, amely azt feszegette, hogy valószínű-e az Iszlám Állam terrorszervezet “hidrájának” feltámadása.

Úgy vélekedett, hogy ez a veszély mindig is fenyegetni fog, ha nem fordítanak elegendő figyelmet a terrorizmus elleni harcra. Elmondta: Oroszország látja, hogy miként szenvednek a terrorizmustól a Közel-Keleten, Ázsiában és az Egyesült Államokban.

“Oroszországról nem szólok, mi tudjuk, mi ez, nagy veszteségeket szenvedtünk a terrorizmus elleni küzdelemben, és ez a veszély továbbra is fennáll” – mondta.

Putyin provokációnak nevezte a “panamai iratokat”

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint amerikai tisztségviselők állnak a “panamai iratok” kiszivárogtatása mögött, amit “provokációnak” nevezett.

Putyin csütörtöki televíziós fórumán rámutatott hogy az ezekről elsőként beszámoló Süddeutche Zeitung az amerikai Goldman Sachs bank birtokában lévő médiakonzorcium része. Hangsúlyozta: az akció célja az volt, hogy kétségeket keltsen egyes személyekkel kapcsolatban, és hangot adott meggyőződésének, hogy az orosz parlamenti választások közeledtével a hasonló esetek gyakoriakká válnak.

Hangsúlyozta, hogy Oroszországot nem lehet manipulálni, hanem tisztelettel és egyenlő félként kell kezelni, ahogyan azt ő is teszi más államokkal, így lehet kompromisszumot elérni.

Megismételte, hogy a “panamai iratokban” megemlített csellista barátja, Szergej Roldugin vagyonát arra költötte, hogy egyedülálló hangszereket szerezzen be Oroszországnak.

Nem oldják fel mostanában a Moszkva elleni nyugati szankciókat

Az orosz elnök nem hiszi, hogy a közeljövőben feloldanák az Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozása miatt bevezetett nyugati gazdasági szankciókat.

Vlagyimir Putyin erről csütörtökön az éves élő televíziós fórumán beszélt, rámutatva, hogy a Nyugattal szembeni orosz korlátozások ugyanaddig maradnak érvényben, ameddig az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy idegen országok “nem léphetnek fel az erő pozíciójából”, és diktálhatnak “birodalmi ambíciókból” kifolyólag, hanem tiszteletteljesen kell viszonyulniuk minden partnerükhöz, így Oroszországhoz is. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »