Putyin: Moszkva megszünteti a Törökországgal szembeni szankciókat

Putyin: Moszkva megszünteti a Törökországgal szembeni szankciókat

Erdogan optimistán nyilatkozott, és drága barátjának nevezte az orosz elnököt a találkozót követő sajtótájékoztatón, míg Putyin bejelentette: visszaállítják a válság előtti szintre a kereskedelmi kapcsolatokat. A nap folyamán még több megbeszélést tartanak, amelyeknek a középpontjában Szíria lesz.

Putyin a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szinten állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat. Elmondta, hogy politikai döntés született a Török Áramlat megvalósításáról és az akkuyui nukleáris erőmű építésének befejezéséről, amely az első ilyen létesítmény lesz Törökországban.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a Török Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást októberben írják majd alá, és annak első ágát várhatóan 2019 közepére fogják lefektetni.

Putyin közölte, hogy Oroszország fokozatosan megszünteti a török vállalatokkal szemben bevezetett szankciókat, egyebek között az építőipar területén, és ismét importál majd török agrártermékeket. Mint mondta, megkezdődött a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztése – az illetékes kormányközi bizottság ülését őszre tűzték ki -, és döntés született a Törökországba tartó orosz charterjáratok újraindításáról is.

Putyin szerint Ankara szavatolja az orosz turisták biztonságát. ”Döntést hoztunk arról, hogy előkészítjük a kereskedelmi és gazdasági, a tudományos-technikai és kulturális együttműködésnek a 2016 és 2019 közötti időszakra szóló középtávú programját” – mondta.

Erdogan optimista

Úgy vélekedett a vendégségbe érkező török államfő, hogy a két ország képes újjáépíteni és a korábbinál is szorosabbra fonni kapcsolatait. Kifejezte Ankara készségét, hogy “stratégiai beruházásként” kezelje az akkuyui atomerőmű projektjét. Szavai szerint Törökország szeretné évi 100 milliárd dollárra felfuttatni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, és kész fejleszteni Oroszországgal a hadiipari együttműködést is.

A török elnök, aki ismét többször is “drága barátomnak” nevezte Putyint, elmondta, hogy Ankara kész megvalósítani Oroszországgal közösen a Török Áramlat gázvezetékprojektet és a Törökország első nukleáris erőművének megépítéséről 2010-ben kötött megállapodást.

Az orosz elnök a nap folyamán megbeszélést folytatott Erdogannal a szíriai válságról is, katonai és hírszerzési vezetők bevonásával. Putyin hangsúlyozta a kompromisszum fontosságát és azt, hogy a szíriai demokratikus átalakulást kizárólag demokratikus eszközökkel lehet megoldani.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter újságíróknak elmondta, hogy a tárgyalások azon szakaszában, amelyen ő is részt vett, nem esett szó a lelőtt orosz bombázóért fizetendő török kártérítésről.

A két vezető először találkozott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. A két ország gazdasági büntetőintézkedésekkel is súlyosbított elhidegülésének Erdogan június végi bocsánatkérő levele vetett véget. A török elnök először látogatott külföldre azt követően, hogy július 15-én katonai egységek puccsot kíséreltek meg ellene. Erdogan megköszönte Putyinnak a bukott államcsíny után kifejezett támogatást

MTI / hirado.hu

The post Putyin: Moszkva megszünteti a Törökországgal szembeni szankciókat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »