Putyin, Merkel, Hollande: közösen léphetnek

Az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár újabb intézkedéseket fontolgat annak érdekében, hogy a délkelet-ukrajnai konfliktusban egymással szemben álló felek betartsák a tűzszünetet.

Az orosz államfői hivatal Vlagyimir Putyinnak Francois Hollande francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéséről számolt be.

A közlemény szerint a három állami vezető a délkelet-ukrajnai tűzszünet szigorú betartását és a régióban létező feszültség kiterjedésének megakadályozását szolgáló, az eddigi intézkedéseket kiegészítő lépéseket vitatták meg. A politikusok külön figyelmet fordítottak a minszki összekötő csoporton belül létrehozott négy alcsoport működésére, és megegyeztek abban, hogy folytatják a munkát a különböző szinteken.

Hírdetés

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy képviselőjük részt vesz június 10-én Párizsban a „normandiai négyek” külügyi politikai igazgatóinak tanácskozásán.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Francois Hollande elnök és Angela Merkel német kancellár a minszki egyezményben foglaltak gyors végrehajtására kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében.

A két nyugat-európai ország vezetője „a tűzszünet teljes tiszteletben tartásában, a nehézfegyverek használatának beszüntetésében, a foglyok elengedésében és a szakadárok ellenőrzése alatt álló övezet és Ukrajna egyéb területei közötti gazdasági kapcsolatok helyreállításában” vár el előrelépést – közölték Párizsban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »