Putyin közeledne a törökökhöz

Putyin közeledne a törökökhöz

Oroszország kész rendezni a gazdasági kapcsolatait Törökországgal – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, miután török kollégájával tárgyalt Szentpéterváron. Ez volt a török elnök első külföldi útja a júliusi katonai puccskísérlet óta.

Néhány hete kevesen fogadtak volna arra, hogy az orosz és török elnök tárgyalóasztalhoz ül egymással. A két ország kapcsolata tavaly mérgesedett el, amikor a törökök lelőttek egy orosz vadászbombázót. A gép Szíriából repült a török légtérbe. Moszkva válaszul gazdasági büntetőintézkedéseket vezetett be, az orosz vezetés megtiltotta a török termékek importját, az orosz turistákat eltiltotta a törökországi nyaralástól, a Fekete-tenger alatt húzódó Török Áramlat nevű gázvezeték építését pedig felfüggesztette. A szankciók több milliárd dolláros kárt okozott a török gazdaságnak.

„Dacára a nagyon bonyolult törökországi belpolitikai helyzetnek, mégis ellátogatott ide, és ez annak a jele, hogy mindannyian fel akarjuk újítani a párbeszédet, a kapcsolatokat pedig fejleszteni akarjuk az orosz és a török nép érdekében” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke.

A két állam békülését megkönnyítette a török államcsínykísérlet. Egyes hírügynökségi értesülések szerint Vlagyimir Putyin figyelmeztette a török elnököt a közelgő puccsra, amelyet Erdogan hívei szerint az amerikaiak szerveztek a háttérben. Gesztust gesztus követett: Erdogan első külföldi útja a puccskísérlet után Oroszországba vezetett.

„Oroszország és Törökország kapcsolatában ismét pozitív fejezet kezdődik. Mindketten tudjuk, hogyan kell nagy célkitűzéseket felállítani” – így Recep Tayyip Erdogan.

Az udvarias szóvirágokból nem derült ki, hogy a nagy célok milyen konkrét döntéseket jelentenek, de várakozások szerint az orosz szankciók eltörléséről és a Török Áramlat építésének folytatásáról lehet szó. A politikai-katonai együttműködés sem kizárt a terrorizmus elleni küzdelemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »