Putyin ígéretet tett Merkelnek és Hollande-nak

Putyin ígéretet tett Merkelnek és Hollande-nak

Az orosz elnök telefonon megígérte Angela Merkelnek és Francois Hollande-nak, hogy az orosz katonák ezentúl betartják a tűzszünetet Szíriában és nem lövik a civileket. Így elindulhatnak a segélyszállítmányok az országba. Az EU szerint a menekültválság megoldásának az alapja a szíriai háború lezárása. Az uniós vezetők Görögországnak és Törökországnak is további segítséget ígérnek. Görögországban már 25 ezer migráns torlódott fel.

Görögország legnagyobb menekülttáborában, a macedón határon lévő Idomeniben 12 ezren várakoznak és naponta 2-3 ezren érkeznek. A határon viszont csak naponta 320 embert engednek át a hatóságok: kizárólag szíreket és irakiakat. „Tele van vízzel minden. Heten alszunk egy sátorban, de befolyik a víz. Egy éjszaka egy vödör víz gyűlik össze. Minden ruhánk vizes, a gyerekek betegek. De mit csináljunk, nem tudunk máshova menni” – panaszolta egy szíriai terhes asszony.

A görög hatóságok szerint márciusban 70 ezren rekednek az országban. Az uniós statisztikai hivatal végleges számai szerint tavaly 1 millió 250 ezer ember érkezett a kontinensre, idén ennél többen jönnek. Az ENSZ szerint a menekültek elosztására kidolgozott kvótarendszer se működik. „Görögországból és Olaszországból tavaly óta 603 migránst telepítettek át más, európai táborokba, miközben 160 ezer emberről állapodtak meg. Az összes tagállamból, összesen 2 ezer ember elhelyezésére érkezett felajánlás, holott jelenleg naponta érkeznek ennyien” – mondta az ENSZ szóvivője.

A válság megoldásának alapja a szíriai háború lezárása. A héten tűzszünet kezdődött, és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon megígérte Angela Merkelnek és Francois Hollande-nak, hogy felhagynak a civilek elleni támadásokkal és csak az iszlamisták állásait bombázzák ezután. „Az a célunk, hogy képesek legyünk fenntartani Európában a schengeni rendszert, ennek része, hogy nyártól közös határvédelembe is kezdenek az európai országok. Egyetértünk, hogy a külső határok védelme mindennél fontosabb” – közölte a francia elnök, miután Merkelt fogadta.

Az unió Törökországnak 3 milliárd eurót ad, az észak-afrikaiaknak 1 milliárdot, a görögöknek 700 milliót, a balkáni országoknak 400 milliót a menekültáradat megfékezése érdekében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »