Putyin gyerekkori barátja túl az 1 trillió rubelnyi közbeszerzésen

Putyin gyerekkori barátja túl az 1 trillió rubelnyi közbeszerzésen

Putyin elnök gyerekkori dzsúdópartnere, a milliárdos Arkadij Rotenberg a napokban átlépett egy oroszországi mértékkel is hatalmas határt. Ugyanis attól a ponttól, hogy Vlagyimir Putyin hatalmon van, a régi barát és érdekeltségei elképzelhetetlen összegű orosz állami közbeszerzést nyert el, összesen 1 trillió rubelt. Vagyis 1000 milliárd rubelt, ami mai árfolyamon számolva kb. 4500 milliárd forint. Összehasonlításképpen Mészáros Lőrinc érdekeltségei 225 milliárd forintnyi állami tendert nyertek el 2016-ban.

Rotenberg közbeszerzéseit az orosz korrupcióellenes blogger, Alekszej Navalnij szedte össze, aki nem mellesleg 2018-ban indulna az orosz elnökválasztáson is, Vlagyimir Putyin kihívójaként.

Hírdetés

Rotenberg és Putyin gyerekkorukban egy klubba jártak dzsúdózni. Putyinnak a dzsúdó hasonlóan fontos, mint Orbán Viktornak a foci, ő a nemzetközi dzsúdószövetség tiszteletbeli elnöke, és nemrégiben még Budapestre is elutazott a sportág világbajnokságára. Putyint és Rotenberget barátságát tehát a dzsúdó szeretete kötötte össze.

Később Putyin a KGB-hez ment dolgozni, és Drezdában kapott fontos pozíciót, Rotenberg viszont ragaszkodott a dzsúdóhoz, és testnevelési egyetemre ment, ahol edzőként végzett. Amikor Németország keleti fele kikerült a szovjet ellenőrzés alól, Putyin hazatért szülővárosába, és az önkormányzatnál kezdett dolgozni. Hetente többször lejárt a terembe, ahol Rotenberg volt az edző, és dzsúdóztak a régi barátokkal.

Putyinból később alpolgármester lett Szentpéterváron, és rávette a város dúsgazdag polgárait (a Jelcin-éra ottani oligarcháit), hogy szponzorálják a városi dzsúdót. Így jött létre Rotenberg vezetésével a Javara-Neva nevű klub, ami azóta a világ egyik legsikeresebb egyesülete: eddig négy olimpiai bajnoka van, és mostanság is szépen fejlődik. 

Rotenberg és Putyin között elnöksége alatt hasonló munkamegosztás jött létre, mint ami az utóbbi években Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc között is látható. Az egyikük kormányoz, a másikuk pedig cégeket vásárol, amelyekkel közbeszerzéseken nyer.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »