Putyin és Porosenko megállapodott Szavcsenkóról, az ukrán terroristanőről

Petro Porosenko ukrán elnök kedden közölte, hogy az előző este Vlagyimir Putyin orosz elnökkel lezajlott telefonbeszélgetésben egyeztették Nagyija Szavcsenko szabadon engedésének kerettervét, amely az Oroszországban elítélt volt ukrán “katonanőnek” a Kijevben első fokon elítélt két orosz katonára, Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Jerofejevre történő kicserélésén alapul

Magyar Menedék - Badiny

Tegnap beszélgetést kezdeményeztem Vlagyimir Putyinnal, és az előzetes előkészületekből kiindulva úgy tűnik számomra, hogy sikerült megállapodnunk egy bizonyos eljárásban Nagyija kiszabadítását illetően”
– mondta Porosenko az ukrán állami televízióban közvetített sajtótájékoztatóján.

A Kreml honlapján megjelent közlemény ennél visszafogottabban fogalmazott: eszerint a beszélgetésben szó esett az Oroszországban elítélt Szavcsenkóról, illetve a két elnök megállapodott arról, hogy Ukrajna Rosztov-na-Donuban dolgozó konzulja rövidesen felkeresheti a pilótanőt.

Az orosz állampolgárságú Alekszandrovot és Jerofejevet, akik a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok oldalán kapcsolódtak be az ukrajnai harcokba, hétfőn 14 évi szabadságvesztésre ítélték Kijevben terrorizmus és támadó háborúban való részvétel címén. Az ukrán elnök az ítélet kapcsán kijelentette, hogy ez lehetőséget nyújt egy fogolycserére.

Egyik jele lehet a küszöbön álló fogolycserének, hogy a Kijevben elítélt két orosz egyik ügyvédje elmondta az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy Alekszandrov és Jerofejev nem fog fellebbezni az ítélet ellen. Porosenko nem nyilatkozott arról, hogy mikorra várható Szavcsenko szabadon engedése. Viszont hozzátette: felajánlotta Putyinnak, hogy kész elküldeni érte az elnöki repülőgépét Oroszországba.

Szavcsenko, aki márciusban 22 év börtönbüntetést kapott két orosz újságíró megölése miatt, jelenleg a börtönében száraz éhségsztrájkot folytat, vagyis vizet sem vesz magához, ezért infúzióra kötötték.
További jele lehet Szavcsenko hamarosan bekövetkező szabadon engedésének, hogy az ukrán elnök telefonon kérte a pilótanőt éhségsztrájkja beszüntetésére.

Felhívtam Nagyija Szavcsenkót. Személyesen biztattam” – olvasható az ukrán államfő Twitter-oldalán. Hangsúlyozta: a pilótanő anyjával és nővérével közösen kérte a foglyot, hogy hagyjon fel éhségsztrájkjával. Háláját fejezte ki neki, amiért Szavcsenko engedett a kérésnek.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »