Putyin: erős Oroszországot kell építeni

Erős, nagyhatalmi felhangok nélküli Oroszországot kell építenie az Állami Dumának, ez a fő feltétele annak, hogy az ország fenntartsa létét és függetlenségét – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament szeptemberben újraválasztott alsóházának szerdai alakuló ülésén.

Szavai szerint Oroszország ereje “a legfontosabb, talán kulcsfontosságú feltétele államiságunk és függetlenségünk megőrzésének, annak, hogy Oroszország az összes benne lakó nép egységes, közös szülőhazája maradjon” – mondta.

“Mindannyiunknak egyesítenünk kell és össze kell hangolnunk erőfeszítéseinket, kötelességeinket és jogainkat Oroszország történelmi és legmagasabb rendű joga megőrzésének érdekében, amely nem más, mint hogy hazánk erős legyen” – idézte az orosz elnök az 1911-ben meggyilkolt orosz miniszterelnök, Pjotr Sztolipin több mint 100 évvel ezelőtt elhangzott, a parlamenthez intézett történelmi szózatát.

Az elnök szavai szerint bármely népnek és országnak pontosan ugyanúgy jogában áll erősnek lenni, hozzátette ugyanakkor: “mi ehhez sohasem társítunk semmilyen nagyhatalmi felhangot”.

“Mi senkire semmit nem kényszerítünk rá, és nem is készülünk arra, hogy rákényszerítsünk” – hangoztatta az orosz vezető.

Putyin szerint Oroszország ereje a népében, az embereiben, a hagyományaiban, a kultúrájában, a gazdaságában, hatalmas területében, az ásványkincseiben és a védelmi képességében rejlik.

“De a legfontosabb az, hogy erőnk feltétlenül a népünk egységében rejlik” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a döntéshozatalnak az állampolgári egyetértésen, a széles körű társadalmi párbeszéden, a hatalmi ágak együttműködésén kell alapulnia. Mint mondta, az állampolgárok iránti gondoskodásnak felül kell emelkednie a pártambíciókon.

Vlagyimir Putyin szerdán felmentette az elnöki hivatal helyettes vezetői posztjáról Vjacseszlav Vologyint, a kormányzati politika vezető stratégáját, akit a duma 404 szavazattal szerdán elnökének választott. Vologyin helyét a Kremlben Szergej Kirijenko, a Roszatom eddigi elnöke vette át, aki a 90-es évek végén orosz miniszterelnök volt.

A szeptember 18-án megtartott választáson a parlamenti alsóház 450 mandátumából 343-at az eddig is kormányzó Egységes Oroszország párt szerzett meg, ami kényelmes lehetőséget biztosít számára akár az alkotmány megváltoztatására is. Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 42, Oroszország Liberális Demokrata Pártja 39, az Igazságos Oroszország 22 képviselői helyhez jutott. További két honatya az egyik frakciónak sem tagja. Az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) élére nemrégiben kinevezett eddigi házelnök, Szergej Nariskin helye a jövő ősszel megtartandó pótválasztásokig betöltetlen marad.

Az Egységes Oroszország a frakciók közötti megállapodás alapján a 26 parlamenti frakció közül 13-nak a vezetését kapja meg. Az Állami Duma pénteken kezdi meg a törvénytervezetek megvitatását.

Putyin “hazatérőként” mutatta be a külföldi hírszerzésénél a szolgálat új főnökét

“Hazatérőként” mutatta be régi-új kollégáinak Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatnál (SZVR) az új igazgatót, Szergej Nariskint, az orosz parlament alsóházának eddigi elnökét.

“Tisztelt kollégák, ma hivatalosan bemutatom önöknek a szolgálat új igazgatóját, Szergej Jevgenyjevics Nariskint” – mondta az államfő az SZVR alkalmazottjainak.

“Önök mindannyian tudják, hogy jól bizonyított mind a hírszerzésnél, amikor ott dolgozott, mind pedig a politikában. Ebben az értelemben Szergej Jevgenyjevics hazatér” – tette hozzá.

Szergej Nariskin hírszerzői múltját korábban az orosz kormányzat részéről sohasem ismerték el. Hivatalos életrajza szerint a politikus ’80-as években a belgiumi szovjet nagykövetségi gazdasági tanácsosának apparátusában szolgált, a tudományos és műszaki állami bizottság szakértőjének minőségében.

Nariskin 2004-től magas beosztásokat töltött be a kormányzati és a (Dmitrij Medvegyev-féle) elnöki apparátusban, mielőtt 2011-ben az Állami Duma elnökévé választották. Putyin reményét fejezte ki, hogy az új igazgató az eddiginél is magasabb szintre emeli majd a külföldi hírszerzés munkáját.

Kijelentette, hogy az SZVR-nek különös figyelmet kell szentelnie az orosz állampolgárok biztonságának, mindenek előtt az olyan régiókban, mint a Közel-Kelet, Afrika, valamint Közé-Ázsia néhány országa.

Putyin szeptember 22-én jelentette be a váltást az SZVR élén. Nariskin a szolgálatnál Mihail Fradkov helyét vette át, a duma elnöki székébe pedig Vjacseszlav Vologyin, az elnöki kabinet második embere került. Vologyin eddigi posztját a Kremlben Szergej Kirijenko, a Roszatom eddigi elnöke örökölte, aki a 90-es évek végén orosz miniszterelnök volt. Kirijenko helyébe Alekszej Lihacsov, a gazdaságfejlesztési miniszter eddigi első helyettese lépett.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »