Putyin elrendelte az orosz haderő fő részének kivonását

Putyin elrendelte az orosz haderő fő részének kivonását

Elrendelte a Szíriában harcoló orosz katonai erők fő része kivonásának megkezdését hétfőn Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte az MTI.

Az állami televízió nyilvánossága előtt, Szergej Sojgu orosz védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszter jelenlétében nyilatkozó Putyin megítélése szerint a több mint öt hónappal ezelőtt megkezdett orosz katonai beavatkozás elérte célját Szíriában.

Az elnök szavai szerint a csapatkivonásnak kedden kell megkezdődnie. Vlagyimir Putyin egyúttal elrendelte, hogy Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárásáért.

„Katonáink hatékony munkája megteremtette a békefolyamat feltételeit” – mondta.

„Úgy gondolom, hogy a védelmi minisztérium és az orosz fegyveres erők elé kitűzött feladat, az egészét tekintve, megvalósult. Az orosz haderő részvétele mellett a szíriai fegyveres erők és a hazafias szíriai erők képesek voltak alapvető fordulatot elérni a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, és magukhoz ragadták a kezdeményezést szinte minden vonatkozásban” – tette hozzá.

Az orosz elnök szerint a lépésnek ösztönzőleg kell hatnia a szíriai politikai párbeszédre. Kijelentette, hogy a döntéssel kapcsolatban egyeztetett Bassár el-Aszaddal, és a szíriai elnök egyetértett Putyin lépésével. Dmitrij Peszkov orosz külügyi szóvivő szerint Putyin telefonon beszélt Aszaddal.

Putyin emellett jelezte, hogy a Hmeimim légibázis és a Tartus kikötő továbbra is a megszokott módon működik – írja a BBC.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »