Putyin: a szíriai hadműveletben bebizonyosodott az orosz fegyverek hatékonysága – félúton a haderő átfegyverzése

A szíriai hadművelet során látványosan bebizonyosodott az orosz fegyverek hatékonysága és minősége – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a fegyveres erők parancsnokai és hadiipari vezetők Szocsiban tartott tanácskozásán. Putyin szerint az orosz űr- és légierő gépei az arab országban több mint 10 ezer bevetésen vettek részt, több mint 30 ezer célpontot semmisítettek meg, közülük 200 olyan objektumot, amely kőolaj kitermelésére és finomítására szolgált.

Magyar Menedék - Badiny

Az elnök hangsúlyozta, hogy a légierő összehangolt működésének következtében “gyökeres áttörést” sikerült elérni a terroristák elleni küzdelemben.

Mint mondta, az orosz hadászati bombázók 178 alkalommal szálltak fel az Iszlám Állam és az an-Núszra Front állásait támadni. A hadművelet során 115 alkalommal vetettek be légi és tengeri állomásoztatású manőverező robotrepülőgépeket, hadihajókról, tengeralattjárókról, hadászati bombázókról és stratégiai rakétahordozókról indítva el őket.

Putyin bonyolultként jellemezte a szíriai helyzetet, ugyanakkor hangoztatta, hogy meg kell teremteni a konfliktus politikai rendezésének feltételeit. Reményét fejezte ki, hogy a partnerországokkal, egyebek kötött az Egyesült Államokkal közösen kidolgozott rendezési mechanizmus “konstruktív és kardinális változásokhoz vezet majd el Szíriában”.

Méltatta a szíriai hadsereg szerepét is a terroristák elleni harcban, kiemelte, hogy annak az orosz légierő támogatásával több mint 500 települést sikerült felszabadítania, köztük “a világ kultúrájának és civilizációjának gyöngyszemét, Palmürát”.

Putyin megfogalmazta azt az igényt, hogy az orosz hadsereg és flotta átfegyverzése 2016 végére elérje az 50 százalékos szintet. Az orosz elnök szerint a korszerű fegyverekkel és haditechnikával való felszereltség jelenleg 47,2 százalékos, a három évvel ezelőtti 30 százalékkal szemben. Mint mondta, az anyagi és műszaki felszereltség mellett javult a hadgyakorlatok minősége és intenzitása is.

Putyin immár hetedik alkalommal tanácskozott a haderő és a hadiipar vezetőivel. Az elnök beszámolója szerint ezen eszmecserék nyomán több mint 200 utasítást adtak ki, amelyek közül több mint 150-et már végrehajtottak. Feladatként határozta meg, hogy a rendszerbe helyezett fegyverzetek bevethetőségét emeljék 92 százalékosra.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »