Pusztulnak a bezárt kórházak

Többnyire üresen állnak azok az ingatlanok, amelyekben korábban kórház működött és 2006-2008-ban az MSZP-kormány zárta be őket – írja a Magyar Idők.

A Svábhegyi Gyermekkórházban 2008. augusztus 31-én szűnt meg az ellátás, de a kapcsolódó épületekkel együtt ugyanúgy lakatlanok, mint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori épületei. A milliárdos nyilvántartási értékű ingatlan a Parlament után az ország legnagyobb műemlék épülete, amelynek főépülete mára olyannyira életveszélyessé vált, hogy biztonsági okokból fotózni sem engedték be a lap munkatársát.

Az egykori Lipótmező ingatlanjai közül, főként a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt, az elmúlt években mindössze egyet sikerült értékesíteni, pedig az épületek Völgy utcai telkére és a csaknem 11 ezer négyzetméter összterületű épületegyüttesre 2013 végére elkészült a hasznosítási terv is. Eszerint emelt szintű rekreációs központot alakítottak volna ki.

A XIII. kerületi Szabolcs utcai kórházat 2008 október végén zárták be, épületei közül egyet használnak jelenleg, ez ad otthont a Fővárosi Önkormányzat hajléktalankórházának. A tervek szerint a Dózsa György út-Vágány utca-Szabolcs utca közötti egykori kórháztelek középső része a Liget Budapest projekt keretében hasznosulhat, 2018-ra itt épülhet meg 37 ezer négyzetméteren az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ.

Bizonytalan viszont a Schöpf Merei Kórház és Anyavédelmi Központ épületének sorsa, a Bakáts téri intézményt korábban magánkézbe akarták adni, hasznosítására több ötlet is született jelenleg mint bérbe vehető ingatlant hirdetik, mivel bonyolult a tulajdoni helyzete.

A magyar állam tulajdonában egyébként összesen tíz külön helyrajzi számon nyilvántartott volt egészségügyi ingatlan szerepel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint összesített nyilvántartási értékük meghaladja a bruttó 2,1 milliárd forintot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »