Pusztít az AIDS az afrikai tizenévesek körében

Az afrikai kontinensen a 10–19 évesek körében a szerzett immunhiányos tünetegyüttes az első számú halálok, globális szinten a második leggyakoribb – olvasható az UNICEF pénteken Johannesburgban bemutatott jelentésében.

Az AIDS-ben elhunyt tinédzserek száma 2000 óta megháromszorozódott, a 10–19 évesek korcsoportja „az egyetlen, amelyben nem csökken a halálozási arány”. A 15–19 évesek csoportjában kétmillió fiatal van, akik az AIDS-et okozó HIV-vírussal fertőzöttek. Az érintettek fele hat országban él: Dél-Afrikában, Mozambikban, Tanzániában, Kenyában, Nigériában és Indiában.

Ebben a korcsoportban a betegségnek két útja van: egyrészt sokan vannak, akik már babakorukban megfertőződnek, ám 10–15 év is eltelik anélkül, hogy kiderülne betegségük. A másik út a tinédzserkori megfertőződés. Afrikának a Szaharától délre eső részén tíz érintettből hét lány.

Hírdetés

A legtöbb fiatal, aki AIDS-szel összefüggésbe hozható betegségben hunyt el, fiatal babakorában fertőződött meg az UNICEF szerint: 10-15 évvel ezelőtt még kevés várandós és HIV-pozitív nőt kezeltek antiretrovirálisan, hogy megakadályozzák a vírus átadását a gyermekre – áll a szervezet tanulmányában.

Csak egyharmaduk kap kezelést

A 2,6 millió HIV-vírussal fertőzött 15 év alatti gyerek csak egyharmada kap kezelést – mondta Craig McClure, az AIDS-ellenes UNICEF-program vezetője. „Elemi fontosságú, hogy ezek a gyerekek orvosi kezelést kapjanak. A modern módszerek segítségével 2000 óta a becslések szerint 1,3 millió újszülöttnél sikerült megakadályozni a fertőzést” – közölte a szakértő.

Az UNICEF szerint 2014-ben 150 ezer 15 év alatti gyerek halt meg AIDS-hez köthető betegségben. A 16–19 éveseknél ez a szám 60 ezer.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »