Püspökszentelés Kassán

Püspökszentelés Kassán

Szeptember 1-jén a kassai Árpád-házi Szent Erzsébet-székesegyházban Bernard Bober kassai érsek-metropolita püspökké szentelte Marek Forgáč segédpüspököt, címzetes seleuciai püspököt, akit Ferenc pápa június 11-én nevezett ki erre a szolgálatra.

A szentelésen a társszentelő Jozef Tomko bíboros és Mario Giordana érsek, pozsonyi apostoli nuncius mellett részt vettek Szlovákia római és görögkatolikus püspökei, Egerből Ternyák Csaba érsek, valamint a szentelendő püspök több barátja Olaszországból, Amerikából és Németországból.

Bernard Bober érsek homíliájában a szentelendőt a rábízottak további készséges szolgálatára kérte, külön kiemelve a romák és a magyar hívek lelki gondozását: „Szeress mindenkit. Ne felejtsd el egyházmegyénk nagy kihívását, a roma közösséget. Szerető szívvel fogadd magadénak a magyar nemzet tagjait is, akikkel ebben  a térségben egyesít a közös történelem és az igyekezet megerősíteni Európa keresztény gyökereit”.

Továbbá a három szent kassai vértanú példája nyomán bátorságra, készségre és elkötelezettségre buzdította az új püspököt, aki köszönő beszédében ígéretet tett, hogy püspöki jelmondata fényében „Dominus prope – Az Úr közel van”, minden tőle telhetőt megtesz minden jogos elvárás teljesítéséért.

Az új segédpüspök püspöki kinevezésének dátuma – 2016. június 11., egybeesik a kassai születésű Boldog Salkaházi Sára keresztelődátumával. 

Forrás: Gábor Bertalan esperes-plébános

Fotó: Vatikáni Rádió szlovák nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »