Püspöki szentmisével nyitották meg a tanévet Kapuváron

Püspöki szentmisével nyitották meg a tanévet Kapuváron

A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda a 2016/2017-es tanévnyitóját augusztus 31-én tartották a Szent Anna-templomban. A szentmisét Veres András megyéspüspök mutatta be, majd megáldotta a felújított iskolaépületet.

A szentmisén koncelebrált Mogyorósi Márk püspöki titkár; Dékány Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója, lipóti plébános; Radó Tamás házigazda plébános; Bernáth Krisztián káplán.

Veres András a ministránsok, a papság és az elsősök kíséretében érkezett a templomba, ahol a tantestület és a diákság nevében Fodor Gyuláné igazgatónő mondott köszöntőt.

Szentbeszédét Veres András egy kérdéssel kezdte: „Volt-e már köztetek olyan, aki elültetett egy magot, és az kikelt, növekedett? Mit kell csinálni ezzel a maggal?” A főpásztor Szent Pálhoz kapcsolódva adott választ a kérdésre: „Mi, apostolok, csak ültetünk és öntözünk, de a növekedést Isten adja. Az ember nem tud tenni semmit az Isten segítsége nélkül, legyen szó bármilyen növényről. Ő adja a fényt, a napot, az energiát, a vizet, hogy végül ezek segítségével a kikelt magból majd termő növény legyen.” A püspök felidézte, gyermekkorában sokat hallott egy mondást, mely szerint hasztalan az ember iparkodása, ha nincsen rajta Isten áldása. „A tanév kezdetén Isten áldásáért imádkozunk, kérjük áldását az iskolai tanévben folyó munkára. Fontos, hogy megadja ezt az áldást, mert időnként saját magunkat kell legyőzni. Isten áldásáért kell imádkoznunk, hogy szülő, tanár közös munkálkodása eredményeket hozzon minden gyermek számára.”

A szentmisén az iskola nagyobb évfolyamba járó diákjai mécsesekkel kezükben, a padok mellett állva fogadták az elsősöket, mintegy irányt mutatva nekik. Veres András reményét fejezte ki, hogy nemcsak most, hanem az egész tanév során a jó cselekedetükkel, magatartásukkal példát adnak a kicsiknek. Felhívta a figyelmet, hogy az irgalmasság szentéve még tart, erre gondolva naponta tegyen mindenki egy kicsit azért, hogy a másik élete szebb, boldogabb legyen. „Kívánom, hogy ez a közösség érezze Isten közelségét, szeretetét az egész évben, és mindnyájan megérezzék fáradozásuk, munkájuk gyümölcsét. Mindig örüljetek annak, hogy tanulhattok. Sajnos vannak a világban olyan gyerekek, akiket elüldöztek hazájukból, akik háborús körülmények között élnek, nem vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a tanulás élményéhez. Hála Istennek, hogy ti békében élhettek, tanulhattok. Aki tanul, az egész biztosan jobban el tud igazodni az életben és másoknak is segítségére tud lenni. Adja Isten, hogy a ti életetekben is így legyen.” – zárta szentbeszédét a megyéspüspök.

A szentmisét követően Fodor Gyuláné igazgatónő szólt az iskola közösségéhez: „Ismét szól a csengő, ami arra a komoly munkára hív, amely minden diák szent kötelessége: a tanulás. Közös a cél, amiért mi tanárok és diákok ide járunk, az iskolába. Ti meg akartok tanulni valamit, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ebben segítsünk nektek” – fogalmazott. Az iskolába járás nem könnyű, de gondoljatok arra, hogy a tudás segítségével sok csodálatos dolgot lehet véghezvinni – szólt biztató szavakkal az elsősökhöz. A nyolcadikosokhoz az előttük álló továbbtanulásról beszélt. Hangsúlyozta a kitartó munka fontosságát, hogy a jövőjüket megalapozó középiskolába bejuthassanak. Az igazgatónő köszönetét fejezte ki a Győri Egyházmegyének, Kapuvár város Önkormányzatának, a város vezetésének, hogy anyagi támogatásukkal lehetővé tették az iskola külső-belső felújítását, amiről egy rövidfilmmel adtak képet a résztvevőknek.

A szentmise után Veres András püspök megáldotta a felújított iskolaépületet.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »