Puskást választották a világ legjobb labdarúgójának

SportMagyarország

Puskás Ferencet választották a futballtörténet legjobb játékosának a goal.com honlap szavazásán – írja az atv.

A Legendák Világbajnoksága elnevezésű online viadalon az Aranycsapat kapitánya – aki pénteken lenne 89 éves – a holland Marco van Basten, az argentin Diego Maradona és a francia Zinedine Zidane búcsúztatásával jutott a Cristiano Ronaldo elleni fináléba.

A Real Madrid legendás magyar játékosa a királyi gárda jelenkori portugál kiválósága ellen az internetes szavazók által leadott 192 471 voks mintegy 69 százalékát gyűjtötte be.

A goal.com beszámolója kiemeli, hogy Magyarországról 97 323 szavazat érkezett a csütörtökön zárult döntőben Puskásra, vagyis a magyar lakosság közel egy százaléka voksolt az olimpiai aranyérmes, vb-ezüstérmes játékosra.

A Hetek összegyűjtötte, mi az az öt dolog, amit érdemes tudni Puskásról

1. Az édesapja 16 évesen csapatba tette

Valószínűleg keveseknek mond valamit Purczeld Ferenc neve. Pedig ezen a néven született Puskás Öcsi. A sváb családok azonban tartottak a kitelepítéstől, ezért a Purczeld család felvette a Puskás nevet. Puskást sokan később is „Svábnak” becézték. De több beceneve is volt. Az Öcsi becenevet 15 évesen kapta az idősebb kispesti játékosoktól. Ekkor csatlakozott a kispesti felnőtt csapat keretéhez, azután, hogy édesapja lett a vezetőedző.

Apja komoly szakmai befolyást gyakorolt első profi éveire. Ő tette be a csapatba 16 évesen, és az ő hatására mondott 20 évesen nemet a Juventus ajánlatára.

Gianni Agnelli, a Fiat vezére a mai árfolyamon 40 millió forintot ajánlott Puskásnak az aláírásért, és bármekkora gázsit hajlandó lett volna kifizetni.

Azt is felajánlotta, hogy Puskás édesapját edzőként alkalmazzák. Puskás az apja hatására azonban ennyit mondott: fütyülök rá. Valószínűleg az életét köszönhette a döntésnek, ugyanis a Juventus repülőgépe még abban az évben lezuhant, és a torinói játékosok odavesztek. Puskás viszont 20 éves korára sokszoros válogatott lett. Első mérkőzésén rögtön góllal köszönt be.

2. Az Aranycsapattal négy évig verhetetlenek voltak

1950-ben kezdődött a magyar labdarúgás legdicsőségesebb korszaka. Négy évig nem találtak legyőzőre. Az első állomás a helsinki olimpia volt 1952-ben. Puskásék kivégezték a mezőnyt, a döntőben pedig a jugoszlávok jöttek. Puskás azonban kiélezett helyzetben tizenegyest hibázott. Csapattársai elmondása szerint az eset után hosszú percekig nem volt magánál, a mérkőzés következő szakaszában használhatatlan volt. Egy későbbi interjúban elmondta, hogy végig az járt a fejében, hogy ő lesz a bűnbak, amennyiben a döntőt elbukják. Végül nem bukták el. Puskás lelkileg összeszedte magát, gólt lőtt, a vége 2:0 lett. Így született meg az Aranycsapat.Ezután jött a legendás 6:3-as londoni győzelem (1953), a hazai pályán addig veretlen Anglia ellen. Puskás két gólt lőtt. Sokan vélekedtek úgy, hogy Anglia vesztét a lenézés okozta. Ez súlyos tévedés. „Magabiztosak voltunk, főleg hazai pályán. Bíztunk abban, hogy nyerünk. De semmiképpen nem becsültük le őket. Tudtuk, hogy kitűnő az ellenfél” – emlékezett vissza évtizedekkel később George Robb, korábbi angol válogatott játékos a magyar közszolgálati tévében.

Az olimpiai arany és a londoni győzelem után az egész világ Magyarországot tekintette a svájci világbajnokság esélyesének.

Puskás önéletrajzában arról írt, hogy óriási odaszánással készült a tornára, és a hangulata is remek volt, mert a torna előtt született meg a kislánya. Már a csoportmérkőzések során találkoztak a németekkel, és senki sem gondolta, hogy ez a meccs hatással lesz a későbbi kimenetelre. Ugyan 8:3-ra győztek a magyarok, de a német hátvéd, Liebrich addig aprította Puskást, amíg az súlyosan megsérült, és a döntőre sem épült fel teljesen.

Az Aranycsapat később kiverte a komoly játékerőt képviselő Uruguayt és Brazíliát. A döntőben Puskás mindenképpen játszani akart, és eleinte úgy tűnt, minden rendben lesz. Kilenc perc után 2:0 volt, végül azonban a németek fordítottak, és ugyan Puskás egyenlített, de a játékvezető vitatható módon nem adta meg a gólt, így a németek lettek a világbajnokok. A magyar közvélemény annyira biztos volt a győzelemben, hogy a Posta már a mérkőzés előtt bélyeget készített a világbajnokságon aratott győzelemről. A vereség után Budapesten kormányellenes tüntetések voltak, de Puskás arcát ábrázoló képeket is égettek.

3. Nemzeti hősből a rendszer ellensége lett

Sokan egyetértenek abban, hogy a berni vereség hozzájárult az ’56-os forradalom kialakulásához. De Puskás élete is viharosabbá vált. Egyre többen kikezdték túlsúlya miatt, a klubjában sem becsülték eléggé, a válogatottban pedig négydolláros napidíjért kellett játszania.

A kenyértörésre a Honvéd brazil túrája után került sor, pedig a játékosokat a repülőtéren nyolcezres őrjöngő tömeg fogadta Dél-Amerikában.

Eleve a turnét sem engedélyezte a vezetőség, de az igazi botrány abból lett, amikor a meccsenkénti tízezer dolláros gázsit Puskás szétosztotta a játékosok között.

A játékosok életükben először kaptak komoly díjazást, és erről nem voltak hajlandóak lemondani. A magyar szövetség bosszúja nem maradt el. Feljelentették a játékosokat a FIFA-nál, eltiltást kértek. A Honvéd játékosai Bécsen keresztül érkeztek volna Budapestre, de a konfliktus tovább mérgesedett. A magyar pártsajtó olyan szalagcímekkel jelent meg, hogy „Puskás a kétszínűség világrekordere”, „Puskás villát vesz” vagy „A Puskás Rt. főrészvényesei”. „Puskás a pocsolyában fog megdögleni” – ilyen kijelentés is elhangzott Puskás Ferenc felesége szerint, aki erről a Puskás Hungary című dokumentumfilmben mesélt. A támadások hatására Puskás úgy döntött, nem jön haza Bécsből.

4. Csúcsra vitte a Real Madridot

Eleinte úgy tűnt, Puskás nem egy világverő csapatnál, hanem a bécsi Wiener SC-nél fog futballozni. Az MLSZ közreműködésével 18 hónapos nemzetközi eltiltásban részesült, beleértve az edzéseket is. Ez katasztrofális következményekhez vezetett: totális elszegényedés és közel húsz kiló súlyfelesleg. Mivel Puskás már 30 éves volt, úgy tűnt, neki annyi. Közben pedig Bécsben is folyamatos megfigyelés alatt tartotta a magyar titkosszolgálat a „Vándornak” nevezett futballistát. Hivatalosan is hazaárulónak bélyegezték.

Szerencséjére azonban a Honvéd korábbi technikai vezetője, Österreicher Emil már a Real Madridnál dolgozott, és rábeszélte Santiago Bernabeu elnököt Puskás megvételére.

Österreicher felhívta a nincstelen Puskást: „Akarsz a Real Madridnál játszani?”, mire Puskás: „Ne hülyéskedj, mert felrúglak!”

Puskás 5000 dollár előleget kapott, és Madridba utazott. A nemzetközi sajtó eleinte nem értette, hogy a Real Madrid miért igazol le egy idős, túlsúlyos magyar játékost. Eleinte „Bendő Őrnagyként” gúnyolták.

A kritikusok hamar elhallgattak. Puskás lefogyott, és jobb játékos lett, mint korábban volt. Hatszoros spanyol bajnok, háromszoros BEK-győztes lett a Reallal. Négyszer volt spanyol gólkirály, kétszer BEK-gólkirály. Hamar népszerűségre tett szert. Amikor például Bernabeu elnök megtudta, hogy a csapat edzője összeveszett Puskással, és kihagyta az ’59-es BEK-döntős Real kezdőcsapatából, a győzelem ellenére a meccs után azonnal kirúgta az edzőt. Az 1960-as BEK-döntőben Puskás újra pályán volt, a Real 7:3-ra verte az Eintracht Frankfurtot, és Puskás négy gólja azóta is rekord. A Real Madrid történetének legnagyobb korszaka kötődik Puskáshoz.

5. Bejárta a világot, majd hazatért

Puskás pályafutása végül hosszabbra nyúlt, mint korábban bárki várta, hiszen 39 évesen, 1966-ban vonult vissza. Edzőként Görögországot is meghódította: a Panathinaikoszt a BEK-döntőbe vezette, és Athénban Puskás-kultusz alakult ki. Ausztráliában edzőként szintén bajnok lett.

A legnagyobb örömöt azonban az okozta neki, hogy egy rövid időre, de 1981-ben hazatérhetett Magyarországra.

Korábbi edzője, Sebes Gusztáv utazott érte Spanyolországba, ennek ellenére tartott attól, hogy Pesten retorziók érik. Azonban már a repülőtéren ünneplő tömeg fogadta. A rendszerváltozás után végleg hazaköltözött. 2000-től az Alzheimer-kór fokozatosan lerombolta az egészségét, és 2006-ban elhunyt.

Csapattársa, Buzánszky Jenő szerint az egész életét a labdarúgásnak szentelte. Puskás idejében valóban Magyarország uralta a világ futballját, és egy ország fertőződött meg a futball szeretetével, ennek hatásai máig nyúlnak. A Real Madrid az ő idejében vívta ki azt a hatalmas tekintélyt, ami ma is övezi. A nevéről ma az UEFA egyik legizgalmasabb díját nevezték el (év gólja). Ahogy Buzánszky fogalmazott: a pályán zseni, az életben ember tudott maradni.

View the full image Forrás: atv.hu


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »