Puccsról írnak a bezárt Népszabadság munkatársai

A lap munkatársai a közvéleménnyel egyidőben értesültek a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről. Úgy tudjuk, kora délután összeül a lap szerkesztősége. Az ellenzék tiltakozik, az MSZP tüntetést szervez.

“Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk” – olvasható a lap Facebook oldalán.

Mint megírtuk, a lapot kiadó Mediaworks szombat reggel váratlanul közölte, átmenetileg felfüggeszti a Népszabadság és online változata kiadását. A részletekről itt olvashat.

Információink szerint a lap főszerkesztője sem tudott előzetesen a kiadó tervéről. A szerkesztőség munkatársai koradélután összeülnek, értesült az ATV.   

Tiltakoznak az ellenzéki pártok

Gyurcsány Ferenc Facebook oldalán írta le véleményét a lap felfüggesztésével, “megölésével” kapcsolatban: a DK elnöke együttérzését fejezte ki, és azt írja, készek a lapért folytatott küzdelemben bármilyen módon részt venni. A teljes írást ide kattintva olvashatja el.

A Magyar Liberális Párt szerint is “felháborító és elfogadhatatlan az a módszer, ahogy a Fidesz az ellenzéki médiát ellehetetleníti”. “A Népszabadság leépítésével a magyar demokrácia egyik fontos hírnökét vesztettük el, félő azonban, hogy a médiaháború tovább folytatódik, újabb áldozatokat szedve. Közös felelősségünk, hogy ne hagyjuk ezt”, írják a liberálisok.

A Párbeszéd közleményében így fogalmazott: “A legsötétebb történelmi időszakokra emlékeztet, ami péntekről szombatra virradóra a Népszabadsággal történt. Érteni kell ma Magyarországon mindenkinek: már az aggályoson túl van, amikor az újságírók számára nem érhető el levelezésük és gépeik, azok egy éjjel leforgása alatt ismeretlenek kezébe kerültek.”

Tüntetnek a szocialisták 

Az MSZP szolidaritását fejezi ki a lap munkatársaival: “Orbán Viktor a Fidesz kicsinyes, de minden korábbinál agresszívebb politikai bosszújának áldozatai ők. Október nyolcadika a magyar sajtószabadság fekete napja. Egyúttal jelzés minden újságírónak, a médiában dolgozóknak, hogy senki nincsen biztonságban; ezért kell összetartanunk és szolidárisnak lennünk egymással, az elnyomó hatalommal szemben.”

Az MSZP tüntetést hirdet 2016. október 8-án, szombaton 18 órára a Népszabadság szerkesztősége elé.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »