Puccsot emleget a brazil elnök

Puccsot emleget a brazil elnök

Dilma Rousseff brazil elnök kijelentette, hogy sose adja fel a küzdelmet az elmozdítására irányuló jogi eljárással szemben, amelynek megindításáról csütörtökön döntött a dél-amerikai ország szenátusa.

Az ideiglenesen felfüggesztett államfő szerint a szenátusi döntés puccs, mert nem követett el bűncselekményt, mégis el akarják távolítani.

A jogi eljárás nemcsak arra irányul, hogy eltávolítsák tisztségéből, hanem szembemegy a szavazók akaratával és az alkotmánnyal. Szomorú nap ez a fiatal brazil demokráciának – mondta. Ez volt az első nyilatkozata a szenátusi döntés után.

Diktatúrát túlélő elnöknő kiált puccsot

A korrupciós botrányba keveredett Rousseff hangsúlyozta, hogy nagy igazságtalanság áldozata és minden erejével küzdeni fog a jogi eljárás ellen. Hozzátette, a szenátusi eljárást a hatalmat magukénak akaró, a szociális programokat visszafordítani vágyó ellenfelei tervelték ki.

– Sose gondoltam volna, hogy újra harcolnom kell majd egy puccsal – mondta Brazília első női elnöke, aki túlélte a kínzásokat, amelyeket az 1964 és 1985 közötti diktatúra alatt szenvedett el. Kijelentette: az új kormány puccsban született, nem az emberek közvetlen szavazataival, hanem erővel jutottak hatalomra. Hangsúlyozta, hogy az, aminek az elkövetésével vádolják, elterjedt dolog, és minden elődje élt vele.

A brazil elnök emellett felszólította híveit, hogy szálljanak szembe ezzel az államcsínnyel, harcoljanak a demokráciáért. Hangsúlyozta, hogy ennek a harcnak sosincs vége, a küzdelem folyamatos.

Korábban is jelezte: nem mond le

Rousseff a csütörtöki döntést megelőző nyilatkozataiban leszögezte: kizárt, hogy lemondjon. A brazil elnök elleni jogi eljárás megindítását nagy többséggel hagyta jóvá a dél-amerikai ország szenátusa, aminek következtében felfüggesztették Rousseffet a hivatalából. Órákkal a döntés után a brazil elnök kormányát is feloszlatták.

Rousseff jelenleg második mandátumát tölti, amely elvileg 2018 végén jár le. Az államfői teendőket ideiglenesen Michel Temer alelnök látja el addig, amíg a szenátus a legfelső bíróság közreműködésével megvizsgálja, megsértette-e a költségvetési törvényt Rousseff azzal, hogy két évvel ezelőtt újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget. A vizsgálatok lezárultát követően a szenátus várhatóan szeptemberben végleges döntést hoz Rousseff sorsáról. Az elnök tényleges leváltásához a szenátorok kétharmadának szavazata szükséges, e nélkül Rousseff hivatalában maradhat.

A Temer mögött álló Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) márciusban szakított Rousseff Munkáspártjával (PT) és kilépett a kormánykoalícióból. A 75 éves Temer még csütörtökön elfoglalja Rousseff helyét. A politikus korábban kijelentette, hogy olyan kabinetet akar felállítani, amelyben nem kap helyet a 2003 óta hatalmon lévő Munkáspárt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »