Puccskísérlet: Szijjártó szerint el kell fogadni Ankara válaszát

Európának és benne Magyarországnak minden kétséget kizáróan az az érdeke, hogy Törökország stabil legyen – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek Ankarában. Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja szerint a miniszternek ki kell állnia az európai értékekért Törökországban.

Szijjártó Péter kifejtette: ha Törökország nem stabil, akkor az Európára háruló bevándorlási nyomás drámai módon növekedhet, és újra tömegesen zúdulhatnak az illegális bevándorlók a nyugat-balkáni útvonalra. Ez komoly nyomás alá helyezné Magyarország déli határát is, és újra megismétlődnének a tavaly őszi jelenetek – hangsúlyozta.

A tárcavezető kiemelte: el kell utasítani Törökország destabilizálására irányuló minden kísérletet. Ennek megfelelően Magyarország elítélte a júliusi 15-i katonai puccskísérletet. Hangsúlyozta: aki Törökország stabilitását támadja, az Európa biztonságát támadja.

A miniszter szerint kifejezetten károsak a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek felderítésével kapcsolatos külföldi kritikák. Egy katonai puccs komoly dolog, éppen ezért komoly választ is igényel. Tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott elnöknek és a kormánynak a történtekre adott válaszát – nyomatékosította.

A külügyminiszter utalt arra: a barát az bajban is barát, aki mellett ki kell állni. Törökországgal nem csak a menekültügyi megállapodás, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harc vagy a NATO-kötelezettségek kapcsán kell jó viszonyban lenni – tette hozzá.

Európa biztonsága

Szijjártó Péter szerint Törökország három ok miatt játszik meghatározó szerepet Európa biztonsága szempontjából. Az említett három ok a bevándorlás kérdése, a szíriai rendezés ügye és a terrorszervezetek elleni küzdelem – jelentette ki.

A tárcavezető arra is kitért: a török kérésének megfelelően a magyar hatóságok alaposan kivizsgálják, hogy egyes Magyarországon működő szervezetek veszélyeztetik-e Törökország stabilitását, illetve együttműködnek-e ilyen tevékenységet folytató mozgalmakkal. Ha igen, akkor Magyarország meg fogja tenni a saját, valamint Törökország és Európa biztonságának garantálásához szükséges lépéseket- szögezte le.

Szijjártó Péter a júliusi 15-i katonai puccskísérlet által fenyegetett török kormány iránti szolidaritás kifejezéseként tesz látogatást Ankarában. A tárcavezető találkozik Binali Yildirim kormányfővel, Ismail Kahraman házelnökkel, négyszemközti megbeszélést folytat Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel, továbbá ellátogat a parlament épületébe is, amelyet a hatalomátvételi kísérlet éjszakáján bombatalálatok értek.

A jogállamiság szelleme

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja szerint Szijjártó Péternek a júliusi puccskísérlet után ma biztatnia kell Törökországot, hogy továbbra is az európai értékek, a jogállamiság szellemében politizáljanak. A mostani tárgyaláson fel kell lépnie Magyarországnak azért is, hogy az Európai Unió és Törökország közötti megállapodások továbbra is érvényben maradhassanak – fűzte hozzá.

Hajdu Nóra felszólítja Szijjártó Pétert, hogy álljon ki az Európai Unió és Törökország együttműködéséért a menekültválság rendezése érdekében – írta közleményében az Együtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »