Puccskísérlet: sok alkalmazottjától megválik a titkosszolgálat

A török titkosszolgálat (MIT) megválik 87 alkalmazottjától a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében – írta kedden az Anadolu török állami hírügynökség. Eközben egy jótékonysági egyesület több mint 120 tagja ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Az incidens után a MIT eddig összesen 141 embert függesztett fel állásából annak gyanújával, hogy kapcsolatban áll az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülennel, akit Ankara a feltételezett összeesküvésért felelőssé tesz. Az Anadolu úgy tudja, hogy 100 ember ellen már lezárult a nyomozás.

A most menesztettek közül 52 ember ellen panaszt nyújtottak be az ügyészségen. Az elbocsátottak nem dolgozhatnak többé állami intézményben.

A puccskísérlettel összefüggésben kétség árnyéka vetül a hírszerzésre, amely a vezérkari főnökség állítása szerint tudott a készülő hatalomátvételi kísérletről, és a történtek előtt néhány órával figyelmeztette is a török haderőt.

A tájékoztatási láncból kimaradt azonban Recep Tayyip Erdogan államfő, aki akkor éppen a Marmaris nevű tengerparti üdülőhelyen tartózkodott. A török elnök aztán szűkebb, privát környezetéből értesült az eseményekről. Erdogan később azt a megállapítást tette, hogy a titkosszolgálati felderítés kudarcot vallott.

Egy jótékonysági egyesület is érintett

Elfogatóparancsot adtak ki a Kimse Yok Mu (Senki sincsen?) nevű jótékonysági egyesület 121 tagja ellen is a tisztogatások keretében – jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség. A beszámoló szerint az egyesület egyebek között pénzadományokat folyósított az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülennek, akit Ankara az összeesküvésért felelőssé tesz.

A gyanúsítottak között van az egyesület elnöke, Ismail Cingöz, valamint az igazgatótanács tagjai, egyesületi alkalmazottak és több önkéntes is. A hatósági rajtaütésekben mintegy 500 rendőr vesz részt.

Az átfogó vizsgálatok Törökországban a haderő mellett főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, a gazdasági társaságokat, az egészségügyet és a sajtót érintik.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »