Puccskísérlet: 167 tábornokot helyeztek át

A török védelmi minisztérium más tisztségekbe helyezett át hétfőn 167 tábornokot a hadseregen belül a július 15-ei sikertelen puccskísérletet követő átszervezések keretében.

Recep Tayyip Erdogan elnök a nap folyamán aláírt rendeletének értelmében a szárazföldi erők 94, a légierő 44 és más fegyveres erők 7 tábornokát, valamint 22 tengernagyot helyeztek át más tisztségbe – jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök és Fikri Isik védelmi miniszter.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az áthelyezésekre azzal összefüggésben került sor, hogy korábban több mint 3000 katonát, köztük tábornokokat is menesztettek a fegyveres erőktől.

További elbocsátások jöhetnek

A védelmi miniszter szerint 311 katona, köztük 9 tábornok még szökésben van a puccskísérlet óta. A hadseregnél zajló tisztogatások még nem értek véget teljesen, szükség esetén további elbocsátásokra lehet számítani – közölte Isik a CNN Türk hírtelevízióban. Szerinte a szökevény katonák még mindig Törökország területén tartózkodnak.

Isik emellett elmondta: jelenleg nincs tudomásuk egyetlen hiányzó katonai tehergépkocsiról vagy helikopterről sem, viszont nem zárta ki, hogy fegyvereket és lőszereket tulajdonítottak el katonai körletekből.

A török hadsereg szervezetében végrehajtott mélyreható változtatások, különösen a fegyvernemek közvetlen alárendelése a védelmi minisztériumnak viszont nem eredményezi azt, hogy a vezérkar elveszítené funkcióit – jelentette be a miniszter. Isik szerint a hadsereg kardinális átalakítására azért volt szükség, hogy ne legyen újabb puccskísérlet.

A meghiúsult hatalomátvételi kísérlet miatt több mint 18 ezer embert vettek már őrizetbe Törökországban. A megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »