Pszichés beteg volt a "menekültek fáradhatatlan harcosát" meggyilkoló férfi, de a neonáci-apartheid vonal jobban tetszik a sajtónak

Pszichés beteg volt a "menekültek fáradhatatlan harcosát" meggyilkoló férfi, de a neonáci-apartheid vonal jobban tetszik a sajtónak

Régóta pszichés problémái vannak az észak-angliai választókörzetében meggyilkolt Jo Cox brit munkáspárti parlamenti képviselőnő feltételezett támadójának – erről az őrizetben lévő 52 éves gyanúsított, Thomas Mair fivére beszélt csütörtök este a The Daily Telegraph című lapnak. A munkáspárti képviselőnőt, aki Európa elárasztásának "fáradhatatlan harcosa", és a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja is volt, tegnap érte a támadás.

Scott Mair úgy fogalmazott, nehezen fogja fel, ami történt. Beszélt arról, hogy testvére mentális betegségben szenvedett, de kapott kezelést. “Nem erőszakos, a politika sem érdekli különösebben” – mondta arra utalva, hogy a hatóságok vizsgálják, volt-e politikai indíttatása a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról szóló népszavazás előtt egy héttel elkövetett csütörtöki merényletnek.

A The Southern Poverty Law Centre amerikai jogvédő központ a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva viszont azt közölte, hogy Thomas Mair évtizedekig “elkötelezett támogatója” volt az egykor vezető amerikai "neonáci" (valójában fehér fajvédő – a szerk.) szervezetnek, a National Alliance (NA) nevű csoportnak.


Thomas Mair

A civilszervezet szerint Thomas Mair legalább 620 dollárért vásárolt kiadványokat az NA-től. A The Southern Poverty Law Centre a honlapján közzétett két számlamásolatot, amelyek Thomas Mair magazinrendeléseit rögzítették egy nyugat-yorkshire-i címről.

A férfi megrendelései között volt egy kézikönyv is, amely útmutatással szolgál ahhoz, hogyan lehet hétköznapi anyagokból kézifegyvert készíteni. Mair az elsődleges információk szerint egy régi típusúnak vagy házilagos készítésűnek tűnő fegyverrel három lövést adott le a 41 éves képviselőnőre, a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagjára, akit késsel is megsebesített.

A gyilkosság egyik szemtanúja a Press Association brit hírügynökségnek azt mondta, hogy az elkövető többször is a “put Britain first” (Nagy-Britannia az első) mondatot kiabálta a támadás alatt. Ez a momentumot a médiumok igyekeznek a Britain First elnevezésű, brit hazafiakból álló csoporttal összemosni, de a szervezet közleményben határolódott el a gyilkosságtól, hangsúlyozva, hogy sohasem buzdítana ilyen cselekedetre.

A The Daily Telegraph úgy értesült, hogy Thomas Mair előfizetője volt az S.A. Patriot nevű dél-afrikai magazinnak, amelyet egy apartheidpárti, a multikulturalizmust ellenző csoport ad ki.

Nagy-Britanniában a támadás híre hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy egyelőre minden kampánytevékenységet felfüggesztenek. Az incidensben megsérült egy 77 esztendős férfi is. Szemtanúk szerint ő megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki késsel megsebesítette.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Belehalt sérüléseibe a meglőtt brit parlamenti képviselő


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »