Provokál a német „Zöldek Trumpja”

Provokál a német „Zöldek Trumpja”

Az erőszakra hajló, bűncselekményt elkövető szíriai menekültek visszatoloncolását követeli hazájukba az a német politikus, akit a Zöldek első számú rebelliseként tartanak nyilván. Ezzel a meggyőződésével Boris Palmer, Tübingen polgármestere teljességgel szemben áll saját pártja hivatalos álláspontjával, miszerint a háború elől menekülőket nem lehet az életveszélyes körülmények közé visszaküldeni. Az egyetemi város népszerű vezetője – ügyet sem vetve a Zöldek pártfegyelmére – eddig sem rejtette véka alá véleményét, kritizálta Angela Merkel menekültügyi politikáját, amelyet a Zöldek támogatnak, és kerítések felépítésével, fegyveres ellenőrzéssel gondoskodna az EU külső határainak a védelméről. Abból sem csinált titkot, hogy a kereszténydemokratákkal kötendő koalíció támogatója.

A Zöldek elnökségét ismételten váratlan ötletekkel idegesítő Palmer a német politikai élet egyik paradicsommadara, akit a legalacsonyabb átlagéletkorú lakossággal rendelkező Tübingen lakossága 2014-ben 61,7 százalékos eredménnyel erősített meg hivatalában. Berlinből a Zöldek bírálata nem váratott sokáig magára. A parlamenti frakcióigazgató, Britta Hasselmann cinikusnak nevezte Palmer követelését, a szociáldemokraták külpolitikai szakértője, Niels Annen pedig a Zöldek Donald Trumpjának nevezte, tekintettel az amerikai republikánusok elnökjelöltjére jellemző, kemény menekültellenes jelszavakra.

A Zöldek attól tartanak, hogy Palmer a szélsőjobboldali erők malmára hajtja a vizet, s provokáló kijelentéseivel a bajor CSU-elnök, Horst Seehofer közelébe kerül. Mindketten megkérdőjelezik a kancellár asszony migrációs politikáját.

A regionális színpadról hangját hallató politikus magabiztossága a közel huszonhétezer főiskolásnak otthont adó városban elért gazdasági sikerekre támaszkodik. Tübingen adósságát huszonötmillió euróval csökkentette, az iparűzési adóból származó bevételt a múltban megszokott évi 15-20 millió euróról majd 50 millióra emelte, modernizálta az óvodákat és a sportlétesítményeket. Saját házának a falán ez olvasható: „Nem engedek a dacosságomból és a meggyőződésemből.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »