Prőhle Gergely: Wass Albertről is lesz kiállítás

Prőhle Gergelyt bízza meg a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói feladatainak ellátásával az emberi erőforrások minisztere – közölte a minisztérium kedden az MTI-vel. A magyar irodalom egyik legfontosabb intézménye a budapesti múzeum. Két érvényes főigazgatói pályázat érkezett, a szakmai bizottság egyhangúlag Prőhle Gergelyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelenlegi nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárát tartotta alkalmasnak.

Prőhle pályája nagy részét diplomáciai területen és a külügyminisztériumban töltötte, különböző nagyköveti, államtitkári és helyettes államtitkári posztokat töltött be, magyar–német szakos bölcsész végzettsége van. Jövő év január 1-jétől veheti át a múzeumot E. Csorba Csillától, aki a Népszabadság korábbi értesülése szerint azért nem kezdhetett volna új főigazgatói ciklust, mert betöltené a megengedett vezetői korhatárt. A szakemberrel a közvélemény és a minisztérium is elégedett volt, két cikluson át vezette főigazgatóként a múzeumot, előtte több mint tíz évig főigazgató-helyettes volt.

Prőhle Gergely a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem tartja problematikusnak, hogy korábban nem vezetett múzeumot, szerinte egyéb vezetői tapasztalatait és diplomataként, illetve külügyminisztériumi államtitkárként szerzett nemzetközi kapcsolatait jól tudja majd kamatoztatni a múzeum élén, amennyiben „kellő alázattal” kezd hozzá a feladathoz.

– Az ember öregségére szívesebben foglalkozik olyan dolgokkal, amelyekkel kapcsolatban fennáll a maradandóság alapos gyanúja. A Petőfi Irodalmi Múzeum esetében nemzeti kincsekről van szó, amelyek már kiállták az idő próbáját – mondta az ötvenegy éves helyettes államtitkár. Elmondása szerint nem arról van szó, hogy kiábrándult a politikából, inkább arról, hogy a kultúra felől érkezett – magyar–német szakon szerzett diplomát –, és érdekes feladatnak tartja, hogy most visszatérjen oda.
Főigazgatói pályázatát közzéteszik a múzeum honlapján. A tervezett kiállítások között egy nagy Kassák Lajos-kiállítást, a jövő évi Arany János-emlékév kapcsán egy Arany János-kiállítást és egy Wass Albert-kiállítást említett, amelyet azzal indokolt: „ha egy írónak ennyi szobra van egy országban, akkor foglalkozni kell a jelenséggel”. A pályázatban a magyarországi olvasáskultúra állapotáról is értekezett, és arról, hogy járulhat hozzá a múzeum az igényes kortárs és klasszikus szövegek ismertségéhez, például a digitalizáció előmozdításával. Elődje, E. Csorba Csilla munkájáról ő is pozitívan nyilatkozott.

Prőhle Gergely 1992-től 1998-ig egy német politikai alapítvány, a Friedrich Naumann Stiftung igazgatója volt. Az első Orbán-kormány idején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában közigazgatási államtitkár, utána berlini, majd berni nagykövet, a második Orbán-kormányban a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára volt. 2014-től a harmadik Orbán-kormányban az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkári feladatait látta el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »