Prefektusi zászlófóbia Hargita megyében

Prefektusi zászlófóbia Hargita megyében

Megtámadta a Hargita megyei törvényszéken Adrian Jean Andrei prefektus a megyei önkormányzat tavaly decemberben elfogadott határozatát, amelynek értelmében a kék-arany székely zászlót a megye lobogójává választották.

megyezaszlok_b

A kormánymegbízott szerint az önkormányzat képviselőtestülete által elfogadott határozat alkotmányellenes és több jogszabályt is megsért, mivel a testület „nem vette figyelembe a megye teljes lakosságának az érdekeit”.

Adrian Jean Andrei a Maros megyei táblabíróság 2012-ben hozott jogerős ítéletére hivatkozik, amely érvénytelenítette a Hargita Megyei Tanács 2009-ben már elfogadott, a székely zászlót a megye hivatalos lobogójává nyilvánító határozatát.

„Megengedhetetlen, hogy a megyei tanács a közigazgatási egység legfontosabb döntéshozó szerveként ne legyen tekintettel Hargita megye valamennyi lakosára. A székely zászló csupán egyetlen nemzet jelképeit tartalmazza, és nem reprezentatív a megyei teljes lakosságára nézve. A négy évvel ezelőtti bírósági döntés nem írható felül egy újabb, hasonló tárgyú határozat elfogadásával” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Adrian Jean Andrei prefektus. 

Amint arról korábban beszámoltunk, a megyei tanácsban többséggel rendelkező RMDSZ-frakció és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselete támogatta a döntést, a Magyar Polgári Párt (MPP) tanácsosai azonban tartozódtak a december 12-ei szavazáson, mivel szerintük a megye nem sajátíthatja ki a székely lobogót.

A székelyföldi megye döntéshozó testületében kisebbségben lévő román tanácsosok azt kérték, hogy a – világoskék alapon arany sávot és a székely nap-hold jelképeket tartalmazó – lobogóra egy piros színű tölgyfalevél is kerüljön fel a románság jelképeként, javaslatukat azonban leszavazták.

Az önkormányzat döntését korábban a Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) is élesen bírálta: a szervezet szerint a határozat megsérti a román közösséget és megkérdőjelezi a román államnak a térségben gyakorolt autoritását. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »