„Prefasiszta puccs Orbán és Erdogan között?”

„Prefasiszta puccs Orbán és Erdogan között?”

Ha valami távolról is a XX. század harmincas éveire emlékeztet, az a fokozódó polarizálódás. A hétvégén ez elsősorban a baloldal műve volt.

Aki azt hiszi, hogy a vezető osztrák lapnak az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetését átvevő, a magyar miniszterelnököt már nem egyszer dicsérő Sebastian Kurz külügyminiszterről szóló cikkének alcímét meghamisítottuk, kattintson rá.

Szerzője Oliver Pink, aki nem Kurzot támadja, hanem védi. Így kezdi cikkét: „Az, ami most az Osztrák Néppárban lejátszódik, az prefasiszta puccs, autoriter fordulat és a harmincas évek visszatérte. És annak főszereplője valahol Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan között lakozik. Ez az összefoglalása annak, amit neves publicisták, píár emberek, gazdasági kutatók, művészek és az úgynevezett értelmiségiek a hét végén Sebastian Kurzról magukból kiadtak. Az Erdogan-marhaság még a baloldali német ’TAZ’-ot is elérte: „Kurz külügyminiszter totális hatalmat követel magának, mint ahogyan azt Erdogan az alkotmányba íratja.”

Az, ami a twitter üzenetekben és blogokban megjelent, mentes volt az iróniától, írja a szerző. De tele volt gonoszsággal és gyűlölettel. Máshogy ez nem nevezhető, teszi hozzá. Szerzőik teljes mértékben elvesztették ítélőképességüket és arányérzéküket.

Jellemző, folytatja, hogy akik most Sebastian Kurz diktatúrájától óvnak, azok közül sokan vannak, akik korábban amiatt panaszkodtak és viccelődtek, hogy az ÖVP mindenkori elnökét az ország igazi urai elutasítják, sőt még ellene is mennek.

Cikke végén Pink azt írja, abszurditás prefasiszta puccsről beszélni, amely azután egy tekintélyuralmi, antidemokratikus rendszerhez vezet.

„Ha valami távolról is a huszadik század harmincas éveire emlékeztet, az a fokozódó polarizálódás. A hét végén ez első sorban a baloldal műve volt”, áll a cikkben.

Ugyanerről a témáról ír a brüsszeli szakportál, az EUObserver.

Cikkét így kezdi: „A 30 éves, nyurga Sebastian Kurz külügyminiszter rövid sajtókonferencián jelentette be vasárnap, hogy átvette az ÖVP vezetését és elkötelezett egy őszi előre hozott választás megtartása mellett. Ezután egy konkrét lépéssel közelebb került annak a kilátása, hogy a szélsőjobboldali Szabadság Párt (FPÖ) újra a kormánykoalíció tagja legyen.”

Ez azért lesz így, írja a lap, mert a három vezető párt közül egyik sem fog elég szavazatot szerezni önálló kormányzáshoz. A Heinz-Christian Strache által vezetett FPÖ-nek jók az esélyei, hogy kormányzati szerepbe kerüljön első ízben azóta, hogy 2005-ben az ÖVP-FPÖ koalíció tömeges tiltakozásokat és uniós szankciókat váltott ki.

A karizmatikus Kurzra sokan tekintenek úgy, mint arra a megmentőre, aki megújíthatja az ÖVP-t és sikeressé teheti. Kurz ma Ausztria legnépszerűbb politikusa. „Nemrégiben egy újságban megjelent interjújában dicsérte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akit sokan vádolnak azzal, hogy megsérti az EU demokratikus normáit, és javasolta, hogy vessenek véget a ’jóra és rosszra’ való felosztásra”.

A zöldek és liberálisok és nem egy újságíró arra figyelmeztetett, hogy Kurz „ Ausztriát Orbán Magyarországában mutatott ’illiberális demokrácia’ útjára viheti”.

Még „szerencse”, hogy egy Josef Kalina nevű, SPÖ (osztrák szocdemek) közeli kommunikációs konzultáns azt mondta, „az Orbánnal való hasonlatok túlzottak”. Nyugtatta meg a harmincas évek visszatértétől naponta többször parancsra rettegő világot a pártfüggő konzultáns.

Lovas István


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »