Predoiu: megakatedrális jöhet, mecset nem

Predoiu: megakatedrális jöhet, mecset nem

Nem támogatja a Bukarestbe a török kormány finanszírozásával tervezett nagy méretű mecset megépítését Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) főpolgármester-jelöltje, ugyanakkor a Nemzet Megváltása katedrális elnevezésű, gigantikus méretű ortodox székesegyházat nem tartja problémásnak.

predoiu_b

„Szerintem ez egy jó projekt Bukarest számára” – fogalmazott Predoiu. A mecset kapcsán azt mondta: nem látja megfelelőnek a tervet. „Nem kell többet tennünk annál, mint amit Európában tesznek jelenleg” – vélekedett a politikus, aki a múlt hétig a PNL miniszterelnök-jelöltje volt.

Romániában régóta vita tárgyát képezi, hogy a gyakorlatilag államegyháznak tekintett ortodox egyház úgy kapott jókora összegű állami támogatásokat templomépítésre és -felújításra, illetve egyéb, természetbeni juttatásokat, hogy közben különféle vállalkozásain keresztül jelentős profitszerző tevékenységet folytat, amelynek jövedelme után adómentességet élvez. Az egyik legvitatottabb projekt a Bukarestben épülő, a Nemzet Megváltása katedrális elnevezésű templom: a megalomán beruházás összértéke várhatóan eléri a 200 millió eurót. A kormány eddig jelentős összegekkel támogatta a 120 méteres magasságúra tervezett, 38 ezer négyzetméteres alapterületű székesegyház megépítését. Ugyancsak vitatott a szintén hatalmas kiterjedésűre megálmodott mecset megépítése.

A Victor Ponta vezette kormány tavaly nyáron 49 évre ingyenesen a muzulmán felekezet használatába adott egy 11 ezer négyzetméteres telket a román főváros északi részén, hogy azon a felekezet közhasznú épületeket – egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot – építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »