Prága és Pozsony szerint nem szabad büntetni a kis államokat véleményükért

Prága és Pozsony szerint nem szabad büntetni a kis államokat véleményükért

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban büntessék a kis államokat azért, mert bizonyos dolgokban önálló véleményt fogalmaznak meg. Ez a menekültkvóták ügyében is érvényes kell, hogy legyen – állapította meg Milan Stech, a cseh szenátus elnöke, valamint Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke hétfőn Prágában a hivatalos tárgyalásaik utáni sajtótájékoztatón.

“Egyetértettünk abban, hogy a kis államokat nem szabad büntetni véleményükért” – fejtette ki Andrej Danko újságírók előtt Prágában. “Miért kellene szégyellnem magam, hogy azt szeretném, ha az erős nyugati államok, ahogy odafigyelnek a menekültekre, úgy odafigyeljenek a dolgozó csehekre és szlovákokra is. Ha valaki véleményt fogalmaz meg, azt nem szabadna büntetni. Jogunk van az önálló véleményhez” – tette hozzá.

A szlovák házelnöknek, akinek ez volt az első hivatalos külföldi látogatása tisztségének elfoglalása után, leszögezte: Szlovákia és Csehország is teljesítik kötelezettségeiket az Európai Unióban, de a kötelező menekültkvótákkal, illetve nem teljesítésük esetén bizonyos büntetésekkel nem értenek egyet.

“Összhang van köztünk abban, hogy a kötelező kvóták és a szankciók bevezetése számunkra elfogadhatatlan” – hangsúlyozta Milan Stech. Megerősítette, hogy Prága továbbra is a külső schengeni határok következetes védelmében látja a menekültválság megoldásának kulcsát.

Andrej Danko szerint az EU-ban szükség lenne a kis államok összefogására, amelyeknek jobban össze kellene tartaniuk, és segíteniük kellene egymást. Jó példaként a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta visegrádi csoportot (V4) említette. Úgy vélte, hogy a következő félévi szlovák EU-elnökség jó lehetőség arra, hogy a “visegrádi országok népeinek hangját erősebben lehessen hallani”.

“Fontos, hogy megmutassuk: tiszteletben tartjuk kötelezettségeinket az EU-ban, készek vagyunk teljesíteni őket, de a másik oldalon azt akarjuk, hogy az EU is figyeljen ránk, és értsen meg minket” – fejtette ki a pozsonyi törvényhozás elnöke.

A V4-ek következetesen elutasítják Brüsszel azon elképzelését, hogy az EU-ba érkezett menekülteket kötelező módon bizonyos kvóták alapján szétosszák a tagállamok között. Amely állam ezt a megoldást nem fogadná el, fejpénzt fizetne minden egyes be nem fogadott menekültért. A megszellőztetett összeg 250 ezer euró. Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy ez olyan horribilis összeg, amelyet egy magyar ember néhány évtized alatt keres meg.

MTI

The post Prága és Pozsony szerint nem szabad büntetni a kis államokat véleményükért appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »