Pozsonyi EU-csúcs: Fico sikeresnek nevezte, Orbán és Renzi szerint kudarc volt – összefoglaló

Rossz kávé, kudarcba fulladt hajóút, megbénult fővárosi közlekedés, és a korábbi célok megismétlése. A pénteki Pozsonyban megrendezett nem hivatalos EU-csúcsot Robert Fico miniszterelnök sikeresnek nevezte. És bár valóban látható némi előrelépés – ha másban nem is , a retorikában biztosan –, amit a közös Pozsonyi Nyilatkozat is alátámaszt, továbbra is megmaradtak a főbb törésvonalak.

 

Bár a pozsonyi csúcs résztvevői eredetileg azért ültek tárgyalóasztalhoz, hogy a Brexit utáni Európáról beszéljenek, Nagy-Britannia kilépése mindössze részben határozta meg a tárgyalások menetét. Nagyobb hangsúlyt kapott az önkritika, azonban ez még önmagában nem old meg semmit.

 

„Az EU nem tökéletes, de a legjobb eszközünk az előttünk álló kihívások kezelésére. Nem csak azért van szükség az EU-ra, hogy biztosítsuk a békét és a demokráciát, hanem hogy garantáljuk polgáraink biztonságát. Azért van szükségünk az EU-ra, hogy eleget tegyünk igényeiknek, teljesítsük vágyaikat az élet, a tanulás, a munka és a jólét területén szerte a kontinensen (…)”

 

áll a közös nyilatkozatban, ami szerint az EU vezetői nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni az uniós polgárok elvárásainak figyelembe vételére. Ezen kívül

 

EU-csúcstalálkozó a Pozsonyi várban. Kép: VLADIMIR SIMICEK, Forrás: Politico.eu

 

Marad a migrációs egyet nem értés

 

A  Pozsonyi Nyilatkozat kimondja, hogy az EU nem akarja az ellenőrizetlenül beáramló migránsokat, de ezt az egyre meddőbb EU-török paktummal akarja elsősorban érvényesíteni. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a csúcs után adott sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott,

 

Brüsszel bevándorláspolitikáján nem változtatott az uniós csúcs. Sőt, továbbra is a korábbi, „önsorsrontó és naiv” bevándorláspolitika uralkodik az EU-ban, a szétosztás gyorsításáról ugyanis többen beszéltek, mint a migránsok schengeni határokon történő megállításáról.

 

Orbán szavait alátámasztja Angela Merkel nyilatkozata is, aki elmondta, hogy a további ellenőrizetlen bevándorlás megakadályozása képessé teszi az EU-t arra, hogy a már területén tartózkodó migránsokat segítse. Ezzel a betelepítési kvótákra célzott.

 

Mindenképp sikernek könyvelhető el a Bulgáriának megítélt támogatás és segítség. Az EU vezetői abban állapodtak meg, hogy 107 millió euróval támogatják Bulgáriát a bolgár-török határszakasz megerősítésére. A támogatás később 160 millióre egészülhet ki. Ezen kívül 200 határőrt és 50 járművet bocsátanak a bolgár hatságok rendelkezésére. Erről Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszélt a csúcs utáni, Ficoval é Donald Tuskkal tartott sajtótájékoztatóján.

 

Orbán Viktor a héten meglátogatta a bulgár-török határt is, ahol kijelentette, “Ha tudunk adni hárommilliárd eurót a törököknek, akik nem tagjai az EU-nak, akkor lehetetlen, hogy ne tudjunk adni 160 millió eurót a bolgároknak, akik meg tagjai az EU-nak”. Forrás: dailynewshungary.com

 

Nem annyira jól szervezett

 

Bár az Európai Bizottság elnöke és az Európai Tanács elnöke is dicsérte a találkozó házigazdáit a szervezés színvonala miatt, akadtak bőven bakik. A külföldi sajtó képviselői a szörnyű kávé és az internet hiánya miatt panaszkodtak.

 

A tagállamok vezetőinek közös hajóútjáról többen viccesen megjegyezték, hogy nem is lehetett volna jobb módja, hogy megakadályozzák a párbeszédet, mint a sétahajókázás – a fedélzeten ugyanis nem voltak hivatalos tolmácsok. A járművet el is nevezték „Bábel hajójának”.

 

A múzeumlátogatás el is maradt, mert a luxushajó nem tudott volna kikötni a Duna alacsony vízállása miatt, ezért a vezetők úgy döntöttek, inkább folytatják a munkát.

 

Bábel hajója. Azért valahogy csak megoldották. Forrás: Twitter/John Stevens

 

Renzi sem pózolt Merkelékkel

 

A brit népszavazás utáni nap Merkel azonnal minicsúcsot tartott a megmaradt tagállamok (szerinte) legmeghatározóbbjaival: Franciaországgal és Olaszországgal. Azóta még egyszer találkoztak a Guiseppe Garibaldi olasz repülőgéphordozó hadihajón.

 

A pozsonyi csúcs utáni összeborulás azonban elmaradt, Matteo Renzi olasz miniszterelnök ugyanis határozottan elutasította, hogy részt vegyen Merkelel és Francois Hollande francia államfővel egy hármas sajtótájékoztatón, mert szerinte a Pozsonyi csúcs „túl keveset ért”. Az olasz kormányfő megoldatlannak tartja a migráció kérdését és a gazdasági problémákat is.

 

Olaszország az Észak-Afrika felől érkező migránsáradat frontvonalában van. Hetente ezrek jutnak el az olasz partokig. A másik nagy dilemmája az olasz kormánynak, hogy magas munkanélküliséggel és bankválsággal küzd. Miközben Németország munkanélküliségi rátája rekordalacsony.

 

Olaszország egyelőre aligha fogja pótolni Nagy-Britanniát az európai status quoban. De akkor ki tart egyensúlyt Párizs és Berlin között? Forrás: Teraz.sk

 

Egy kis optimizmus

 

A magyar szempontból legfontosabb kérdésre pozitív választ kaptunk” – idézte a magyar miniszterelnököt a hirado.hu a kérdés az volt, hogy a Brexit után vajon lesznek-e mások is, akik követik a briteket, folytatódik-e az EU-bomlása, forgácsolódása.

 

„Megtudtuk ma – hiszen mindenki nyilatkozott –, hogy senki nem lép ki az Európai Unióból. Együtt folytatjuk, együtt próbáljuk megjavítani az EU intézményi rendszerének működését”

 

Mondta a magyar miniszterelnök, tehát a remény hal meg utoljára.

 

Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette:

 

„Nem fordulhatunk meg, előre kell haladnunk. (…) A jólétet, a stabilitást és a biztonságot Európában nem garantálhatjuk másképp, csak az Európai Unióval“

 

Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »