Pozitív példa: Ezer Székely Leány Napja

Táncolnak, dalolnak, mulatnak ma a székelyek. „Tánc, dal és imádság ünnepe” – így nevezték az Ezer Székely Leány Találkozóját a szombat délelőtti ünnepi megnyitóján. A csíkszeredai Szabadság-téren a Csíkszéki Mátyás Lovas Egyesület huszárai és lovat megülő székelylányai perzselő melegben vonultak fel. A közönség a hivatalos megnyitón megtudhatta: ez Székelyföld legnagyobb hagyományőrző ünnepe. A 85 éve útjára indult hagyomány lényege megélni az együvé tartozás örömét – írja a Maszol.ro.

Az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, amelyre rendszerint július első szombatján kerül sor Csíkszeredában. Az évről évre megrendezett találkozó lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére – írja a Wikipédia.
 
Az 1931-es első rendezvény után néhány évig még sikerült megszervezni a találkozókat, majd 1990-ben elevenítették fel újra, megőrizve eredeti hagyományápoló szerepét.
 
Az esemény seregszemlével kezdődik, Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok. A szentmisét követi a népviselet a népdal és a néptánc több órás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-Oltár színpadon.

Ma duplán ünnepelhetnek a székelyek, kiengedték ugyanis a börtönből Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt, és helyezte őket házi őrizetbe, bár ezt a román és a magyar média igyekezett szorgalmas módon agyonhallgatni. Erről itt olvashat bővebben.

MTI Fotó: Veres Nándor

MTI Fotó: Veres Nándor

MTI Fotó: Veres Nándor


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »