Potápi: hinni kell a közös jövőben

Szent István ünnepe arra hív mindnyájunkat, hogy higgyünk magyar közösségünk jövőjében, és tegyünk azért, hogy utódaink hálásak legyenek ezért a hűségért – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vasárnap, a drávaszögi Kiskőszegen, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Szent István-napi központi rendezvényén.

Szent István király olyan széleskörű tiszteletet vívott ki magának, hogy ereklyéit, arannyal díszített szobrait a zágrábi székesegyháztól a budapesti Szent István Bazilikáig, a németországi aacheni dómtól a dubrovniki székesegyházig becses kincsként őrzik – hangsúlyozta.

Mint fogalmazott: “koronája egész országunk jelképe, a teljes nemzet kifejezője”.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy ezer esztendővel ezelőtt Magyarország vármegyéit létrehozó, egyházát megalapító István király szilárd és időtálló államot szervezett. Hiszen István korának fontosabb európai államai: a Bizánci és a Német-római Birodalom vagy a Kazár Kaganátus, már rég a múlté – tette hozzá.

Országok és népek sora tűnt el azóta Európa térképéről – jelentette ki, majd hozzáfűzte: ezzel szemben az István király alapította Baranya megye vagy a pécsi püspökség ma is létezik.

“Ennek köszönhetjük, hogy ezen a napon Szent István ünnepét itt, Kiskőszegen, együtt, magyarul ünnepelhetjük, éppúgy, mint ahogy teszik ezt nemzettársaink szerte a Kárpát-medencében, vagy a diaszpóra magyar közösségeiben” – húzta alá.

Ma, 2016-ban, ezen hagyatékra emlékezve kaptunk útmutatást első királyunktól: “küzdeni hazánkért, kitartani és hinni a nemzet jövőjében”.

Potápi arra ösztökélte a horvátországi magyarokat, hogy vegyenek részt a horvátországi, szeptember 11-i előre hozott parlamenti választásokon, válasszák a magyar listát és szavazzanak a HMDK-ra.

“A horvátországi magyarság jövője fontos a magyar kormány és a nemzet számára” – mondta.

A politikus szerint lényeges, hogy a HMDK-ban, amely a délszláv háború idején egyedül állt ki a magyar közösségért, ma is megvan a nemzeti elhivatottság.

Az államtitkár jelezte, hogy Európában elsőként Magyarországon hívnak minden állampolgárt, hogy az október 2-ai népszavazáson álljon ki a Szent István értékű Európáért. A politikus arra buzdította a horvátországi magyar állampolgárokat, hogy szavazatukkal ők is járuljanak hozzá a kvótareferendum sikerességéhez.

“Ne engedjük, hogy kényszerbetelepítéssel verjék szét hazánkat és változtassák meg Európa vallási, etnikai és kulturális térképét” – fogalmazott a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »