Potápi: a nemzetpolitikai államtitkárság segíti a diaszpórában élő magyar közösségek megmaradását

A nemzetpolitikai államtitkárság mindent megtesz azért, hogy segítse a diaszpórában élő magyar közösségek megmaradását – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Győrött, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán, ahol hétfőtől szombatig rendezik meg a nyugati diaszpórában magyar nyelvet tanítók 15. továbbképzését.

Potápi Árpád János példaként hozta fel a Petőfi Sándor-programot és a Kőrösi Csoma Sándor-programot. Ez utóbbi keretében a diaszpóra és az anyaország magyarsága közötti kapcsolatot erősítik a program résztvevői, ismeretek átadásával és oktatással – mondta.

Kiemelte, hogy erősebb az asszimiláció Nyugat-Európában és Amerikában, mint a Kárpát-medencében, mert a kivándorolt családok a gazdasági értelemben vett számításaik miatt integrálódnak.

Fontos az asszimiláció folyamatának csökkentése, és ebben hangsúlyos szerepük van a magyar közösségekben oktatóknak, akik magyarul tanítanak gyermekeknek és fiataloknak magyar történelmet és hagyományokat – tette hozzá a politikus.

Az államtitkár elismerően beszélt azokról a pedagógusokról, akik külföldön a hétvégi vagy vasárnapi iskolákban tanítják a magyar nyelvet és hagyományokat. Úgy fogalmazott, a legtöbben önkéntes alapon, időt, pénzt nem sajnálva dolgoznak, “mert azt szeretnék, hogy a magyar közösségek megmaradjanak”. Ezért is támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a továbbképzést – közölte.

Földes Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy a továbbképzést tizedik alkalommal tartják az Apáczai Csere János karon, ez kiváló alkalom az újabb oktatási módszertani ismeretek átadásán túl a különböző területekről érkező szakemberek közötti tapasztalatcserére is.

Beszélt arról is, hogy idén nyáron először tartottak nyári napközis tábort az egyetem hallgatói Barcelonában, ahol az ott élő magyar gyerekek pihenve és játszva tanulták a magyar nyelvet és néprajzot.

A program már szerepel az egyetem intézményfejlesztési tervében, így a jövőben is megtartják – fűzte hozzá.

A továbbképzésre, amelyet a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége szervezett, Ausztriából, Angliából, Argentínából, Brazíliából, az Egyesült Államokból, Észtországból, Kanadából, Lengyelországból, Németországból, Spanyolországból és Svédországból 25-en érkeztek.

MTI

The post Potápi: a nemzetpolitikai államtitkárság segíti a diaszpórában élő magyar közösségek megmaradását appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »