Potápi: A kvótareferendumon Brüsszelnek adandó magyar válasz Szlovákiának is fontos hivatkozási alap lesz

Az októberi kvótareferendumon Brüsszelnek adandó magyar válasz Szlovákiának is rendkívül fontos hivatkozási alap lesz – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán Pozsonyban azon a sajtótájékoztatón, amelyet Menyhárt Józseffel, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével közösen tartottak a felvidéki magyar párt központjában.

A két politikus a sajtótájékoztatón elmondta: az MKP-ban lezajlott tisztújítás óta eltelt száz nap alkalmából tartott találkozón a felvidéki magyar párt közeljövőbeli terveiről, nemzetpolitikáról, illetve aktuálpolitikai kérdésekről, köztük a kvótareferendum ügyéről is beszéltek.

Ez utóbbival kapcsolatban Potápi Árpád János úgy vélekedett: bár Szlovákiában nem lesz népszavazás, a Brüsszel által a menedékérők elosztására előirányzott kvóták kérdésében a szlovákiai közvélemény nem áll távol a magyartól és az október 2-i referendumon eredménye, “a Brüsszelnek adott magyar válasz” Szlovákia számára is rendkívül fontos lépcsőfok lesz, olyan, amelyre hivatkozni fognak tudni.

Potápi Árpád János elmondta: az MKP elnöke tájékoztatta a felvidéki magyar pártban végbement tisztújítás óta történtekről is. “Befejeződött a helyzetfelmérés, most már a konkrét célok megvalósítása következik” – fogalmazott.

Menyhárt József MKP-elnök kifejtette: a tisztújítás után már felmérték, hogy a párton belüli rendszer, illetve a regionális szervek hol szorulnak javításra, modernizációra. Hozzátette: maga a megújulás részben még tart, de néhány területen – például a kommunikáció terén – már végbement, kitűzték azokat a témákat is, amelyeket a legközelebbi időszakban a párt előtérbe kíván helyezni. “Mindez száz napban nem zárható le, de bízom benne, hogy nem kell még száz nap, hogy még aktívabb és rugalmasabb rendszerrel állunk neki a munkának” – jegyezte meg.

Potápi Árpád János az MKP székházában folytatott egyeztetés után részt vett a működését idén szeptemberben megkezdett Pozsonyi Magyar Szakkollégium intézmény- és szemeszternyitó ünnepségén. A Pozsony belvárosában működő intézmény, amely azon túl, hogy szállást biztosít a városban tanuló magyar diákoknak, szemináriumokat, előadásokat, vitaesteket szervez tagjainak, valamint vezetői és egyéb képzéseket folytat.

Potápi Árpád János a szakkollégiumról szólva elmondta: a jelenleg 20 fős befogadására alkalmas intézmény létrehozását a nemzetpolitikai államtitkárság 25 millió forinttal támogatta. Kiemelte: egy újabb magyar intézményt sikerült létrehozni Pozsonyban, s az hozzájárulhat a felsőoktatásban tanuló felvidéki magyar fiatalok identitásának megerősítéséhez, illetve helyszínül szolgál majd kulturális és egyéb rendezvényeknek is. “Nagyon remélem, hogy ez az intézmény a további években és évtizedekben tovább fog fejlődni” – jegyezte meg. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »