Portik helyett a Bildet választotta Rogán

Portik Tamás saját bevallása szerint egyszer 10 millió forintnak megfelelő eurót vitt el személyesen Rogánnak. A miniszternek is jelenése lett volna a bíróságon szembesítés céljából, de nem jelent meg, mert inkább egy német lapnak ad „halaszthatatlan” interjút.

Újabb fejezetéhez érkezett Juhász Péter, az Együtt politikusa és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter összecsapása: a bíróság ugyanis tanúként idézte be Portik Tamást, a 90-es évek olajügyeinek egyik állítólagos főszereplőjét, aki pár héttel ezelőtt 15 év fegyházat kapott a Prisztás-gyilkosságban betöltött szerepéért – olvasható a Hvg.hu cikkében. A teremben több civilruhás rendőr és TEK-esek is helyet foglaltak, volt, aki golyóálló mellényben.

Rogán nem jelent meg

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Magyar Nemzetnek küldött közlése szerint Rogán Antal pénteken hivatalos programon vesz részt Münchenben, melynek keretein belül háttérbeszélgetést folytat a német sajtó munkatársaival illetve interjút ad a Bild napilapnak. A politikus az elmúlt napokban a franciaországi Európa-bajnokságon azért tiszteletét tette – legalábbis ez derül ki a sajtóban megjelent fotók alapján.

Rogánék ügyvédei korábban indítványozták, hogy halassza el a bíróság a tárgyalást, mert a politikus ott akar lenni Portik meghallgatásán – emlékeztet a Hvg.hu. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerette volna, ha Felhősi Lászlót, a Terrorelhárítási Központ (TEK) ezredesét és Bolcsik Zoltánt, az Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezérőrnagyát is tanúként hallgatják meg. Ezt viszont alig pár nappal a tárgyalás előtt kezdeményezték Rogánék, ezért a bíróság szerint nem volt rá idő, hogy  megvalósulhasson. Juhász szerint egyébként Rogán hivatalosan nem is tudhatott arról, hogy a szolgálatok két magas beosztású tagjának mi volt a szerepe az ügyben, szerinte ez minősített adat – teszik hozzá.

A piaci árnál kedvezőbb értékbecslés

Portik a bíró azon kérdésére, ismeri-e Rogán Antalt, azt mondta, igen, a 2000-es évek óta. Hozzátette: nagyvilági életet élt ekkor, és egy házibuliban találkoztak a mostani kormánytaggal. 2009-ben ismerte meg Pápa Marianne-t (Pápa volt férjének, Szetlik Ferencnek Habony Árpád az unokaöccse) egy bírósági tárgyaláson, ahol Pápa tanú volt. Itt elkezdtek beszélgetni, egyre gyakrabban találkoztak, megismerte a családját, barátjait, ismerőseit, üzleti partnereit, akikkel találkozott is a Vigadó téren egy második emeleti irodában. Habony Árpáddal felvezettek neki egy üzleti tervet, 5-6 évvel ezelőtt. „A Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabban a belvárosi ingatlanokat” – mondta Portik, aki szerint arról volt szó, hogy „a Tóni a piaci árnál jóval kedvezőbb értékbecslést elintézi”. Az ingatlanok között szerepelt egy Kálvin téri ingatlan is – teszik hozzá.

Pápa Marianne-nal többször külföldre utaztak, közben a nő többször beszélt Habonnyal Skype-on üzleti ügyben. Volt egy beszélgetés Habony és Pápa között, mikor „az Árpi szólt, hogy nagyon kéne a pénz, siessél!”. A beszélgetést követően „Marianne megkért, hogy vigyek el a Tóninak 10 millió forintnak megfelelő eurót” – mondta Portik, aki a pénzt vallomása szerint elvitte a Centrál Kávézó melletti keskeny kicsi utcában lévő épületbe. Mint később Juhász Péter kérdésére válaszolva Portik világossá tette, ez a belvárosi Fidesz irodája volt – teszik hozzá a cikkben.

Egy másik alkalommal a Nobu éttermben találkoztak egy rendezvényen Portik állítása szerint. Mint mondta, őt személyesen is meghívták a Nobu rendezvényére, de csak informálisan. „Azt kérte tőlem az Andy, hogy ne a média által figyelt bejáraton menjek be, hanem a szállodán belülről” – tette hozzá. „Intéztem az ügyes-bajos ügyeit az egész családnak” – mondta Pápáék családjáról Portik. Vásároltak közösen is ingatlanokat és a jóval piaci árak alatt megszerzett ingatlanok eladása utáni különbözetet megtartotta – mondta Portik, hozzátéve, egészen a letartóztatása napjáig nagyon jóban volt a családdal. Azt mondta, üzleti ügyek kapcsán többször találkoztak „Petivel” is, vagyis Csipak Péterrel, aki szerinte akkoriban jóban volt Rogánnal.

Juhászék ügyvédje ezek után pontosító kérdéseket tette fel Portiknak az ingatlanügyletekkel kapcsolatban, hogy lehetett-e tudni, hogy ebben az üzletekben volt „fekete rész”. Portik erre annyit mondott: „Stimmel”. A bírónő arra kérte, ennél többet mondjon. Részletesen elmondta, hogyan zajlott az értékbecslések, „Ez korrupciós költség?” – „Ha ön annak nevezi…” – válaszolta az ügyvéd kérésére Portik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »