Porosenko offshore-biznisze miatt bukik a Majdan?

Porosenko offshore-biznisze miatt bukik a Majdan?

Hollandiában népszavazást tartanak az ukrán–EU egyezményről. Úgy tűnik, a nemek aránya magasabb, ám ennek közvetlenül az egyezményre nem lesz túl nagy hatása. Közvetetten viszont a brexitet is segítheti, így hosszú távon a holland népszavazás és a Panama-iratok felgyorsíthatják Európa destabilizációját.

Amint arról keddi, szomszédos országokat taglaló körképünkben beszámoltunk, Petro Porosenko ukrán elnök is érintett a Panama-iratok nyomán kirobbant offshore-botrányban. Porosenko egy ciprusi ügynököt fogadott, aki a panamai Mossack Fonsecán keresztül alapított céget a Brit Virgin-szigeteken. A céget azért hozhatta létre a Magyarországon korábban Tibi csokis oligarchaként is emlegetett Porosenko, hogy értékesítse a Roshen névre hallgató édesipari vállalatát. Mindez 2014-ben történt, amikor az orosz párti szeparatisták már javában lövöldöztek Ukrajna keleti végein.

Nos, a fentiek bizony tényezőnek számítanak a szerdán tartott hollandiai népszavazáson, amelyen arról dönthetnek, hogy az Európai Unió társulási és szabadkereskedelmi egyezményt kössön-e Ukrajnával – emlékeznek, ez az a deal, amelyért egykoron a Majdanon tüntettek a kijeviek 2014 legelején.

Petro Porosenko ukrán elnök 2015 januárjában egy kijevi sajtótájékoztatón Fotó: Genya Savilov / Europress/AFP

Nincs különösebb jelentősége?

A holland népszavazás – amelynek kampányában a porosenkói offshore-ügy mellett a hollandokat is szállított maláj gép ügye is előkerült – viszont valójában nem Ukrajnáról szól, hanem az euroszkeptikusok gyakorolnának nyomást Brüsszelre és saját elitjükre is. A nemek mellett áll a népszavazást szervező Burgercomité-EU nevű szervezet mellett a széljobber Szabadság Párt, valamint a Párt az Állatokért nevű szervezet is – írja az Eurológus, amely felmérésekre hivatkozva közölte: a nemek vannak többségben.

Ha a nemek nyernek, a holland törvényhozók átgondolják a következő lépésüket – még nem írták alá az egyezményt. Mindenesetre ez elég rosszul érintené a Mark Rutte vezette holland kormányt, mivel ők jelenleg az Európai Unió soros elnöki tisztét is betöltik. Rutte egyébként pártolja az egyezményt, mert az szerinte megerősítené Ukrajna gazdaságát és stabilizálná az ottani demokráciát – írja a The Wall Street Journal.

Mark Rutte holland miniszterelnök újságírók gyűrűjében leadja szavazatát a 2016. április 6-i népszavazáson, Hágában Fotó: BART MAAT / Europress/AFP/ANP

A Quartz szerint akárhogy is döntenek a hollandok, az EU nem fogja felfüggeszteni a ratifikálási folyamatot – erre csak akkor lenne lehetőség, ha minden uniós ország egyöntetűen döntene úgy, hogy nem egyeznek meg Ukrajnával. A hollandok „nem” szavazata ugyanakkor az ország számára a deal némely részletéből való kívülmaradásra adna lehetőséget.

A brexit és Európa jövője miatt is van jelentősége

A holland népszavazás jól jön a brit euroszkeptikusoknak is, Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetője maga is kampányolt Hollandiában a nemek mellett. A brexitről (azaz Nagy-Britannia EU-ból való kiválásáról) június 23-án tartanak népszavazást a szigetországban, és minden uniót gyengítő történésnek örülnek a brit euroszkeptikusok – köztük a UKIP, valamint a Konzervatív Párt fővárosi polgármestere, Boris Johnson is.

A brit UKIP elnöke, Nigel Farage 2016. április 4-én, Volendamban hollandokat buzdít, hogy szavazzanak nemmel a szerdai népszavazáson Fotó: Koen Van Weel / Europress/AFP/ANP

„A kapcsolat a különböző ügyek között egyszerű: Panama egy olyan faktor (mint a tágabb gazdasági egyenlőtlenség szimbóluma), amelyben megvan a potenciál arra, hogy eltántorítsa a szavazókat a politikai centrumtól” – mondta Carsten Nickel, a brüsszeli Teneo Intelligence elemzője a Quartznak. Szerinte Porosenko offshore-ügyletei aláássák Ukrajna megbízhatóságát a holland szavazók szemében. Ugyanakkor a növekvő politikai fragmentáció és az elitellenes érzelmek elterjedése eddig is megfigyelhető volt Európában. „A Panama-iratokban természetesen megvan a potenciál arra, hogy ezeket a trendeket felgyorsítsa” – tette hozzá.

Ezzel egyetért Jean-Claude Juncker is. A The Wall Street Journal szerint az Európai Bizottság elnöke márciusban egy hágai beszédében azt mondta: „Ha a nemek nyernek, Európának problémája lesz, és ez a probléma a destabilizáció.” A destabilizáció pedig az euroszkeptikusoknak, valamint Európa gyengülésében érdekelt unión kívüli köröknek – például Vlagyimir Putyinnak – jön jól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »