Porosenko az ukrán pilótanő után a Krímet is „visszahozná" Ukrajnának

Porosenko az ukrán pilótanő után a Krímet is „visszahozná" Ukrajnának

Ahogy Kijev hazahozta Nagyija Szavcsenkót Oroszországból, úgy állítja vissza Ukrajna szuverenitását a Krím félsziget és a Donyec-medence fölött – fejezte ki meggyőződését szerdán Petro Porosenko ukrán elnök.

1szavcspil4_bNagyija Szavcsenko ukrán katonai pilóta

Petro Porosenko minderről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet hivatalában az orosz fogságból kiszabadult ukrán pilótanővel közösen tartott. Nagyija Szavcsenkót aznap ukrán elnöki különgép szállította Kijevbe, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyelemben részesítette, az ukrán katonanőre kicserélt két, Kijevben elítélt orosz katona, Jevgenyij Jerofejev és Alekszandr Alekszandrov pedig Moszkvába érkezett.

Szavcsenko ukrán címeres fehér pólóban és farmerban érkezett meg hazája fővárosába. A repülőtéren tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján bocsánatot kért azoktól az anyáktól, akiknek a fiai még orosz fogságban vannak. Ígéretet tett, hogy mindent elkövet kiszabadulásuk érdekében. Érzelmileg túlfűtött nyilatkozatában köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta őt és küzdött kiszabadulásáért, mert – mint mondta – ők adtak neki erőt a túléléshez. Hozzátette, hogy rosszakaróinak pedig azért hálás, mert csak azért is élve tért vissza hazájába.

„Hazafiaknak kell irányítaniuk az országot. Nem kell minden hősnek meghalnia Ukrajnáért” – idézte a pilótanőt az MTI. Hangsúlyozta, hogy az ukrán parlamentben arra érdemes képviselőknek kell helyet kapniuk. A csaknem két éven át Oroszországban fogva tartott Szavcsenkót távollétében Julija Timosenko pártja, a Haza (Batykivscsina) listavezetőjeként parlamenti képviselővé választották a 2014 októberében tartott törvényhozási választásokon, továbbá az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének is tagja lett. Timosenko a repülőtéren üdvözölte a hazatért katonanőt.

Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta 2014-ben, a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Oroszországban azzal vádolták meg, hogy bűnös a Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko, aki tagadta ezt, 22 év börtönbüntetést kapott.

A két orosz önkéntest, akik az ukrán hatóságok szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) emberei, terrorizmus és támadó háborúban való részvétel miatt ítélték 14 évre és vagyonelkobzásra. 2015. május 16-án fogták el őket az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk térségében, ahol az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság nemzetőrségénél szolgáltak. Jerofejev és Alekszandrov szintén tagadta bűnösségét, az orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy a két férfi elfogása idején nem volt aktív katona.

A Kommerszant című orosz napilap online szerkesztősége úgy értesült, hogy az elítéltek kicseréléséről szóló végleges megállapodás az ukrajnai válság rendezésében közreműködő „normandiai négyek” csúcsszintű – Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár közötti – keddi telefonos megbeszélése során született meg. Az Egyesült Államok és az Európai Unió korábban több ízben is magas szinten járt közben Szavcsenko szabadon bocsátása érdekében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »