Porból lett? – Újracímkézik a tejtermékeket

Porból lett? – Újracímkézik a tejtermékeket

Kihirdette Klaus Johannis állam­fő a tejtermékek címkézésére vonatkozó új jogszabályt, amely előírja, hogy ezután a termékek csomagolásán fel kell tüntetni, mennyi tejport tartalmaz az illető termék.

tejtermekek_blg_b

Az új törvény szerint csak azokat a tejtermékeket lehet ellátni a „természetes termék” címkével, amelyek 100 százalékban friss tejből készülnek, bármiféle adalékanyag felhasználása nélkül. Emellett kizárólag azokra a tejtermékekre kerülhet fel a „romániai termék” címke, amelyek előállításához 100 százalékban romániai tejet használnak.

Azok a tejtermelők és feldolgozók, akik nem tartják be a törvénybe foglalt előírásokat, 20 ezer és 25 ezer lej közötti bírsággal büntethetők, ráadásul visszavonják fél évre az előállító vagy a forgalmazó működési engedélyét.  A jogszabály előírja továbbá, hogy az összetételre vonatkozó adatokat is érthetően és részletesen fel kell tüntetni a terméken, mint például a proteintartalmat növelő proteinek származását, a vitamintartalmat, vagy a laktózösszetevőket.

Bocz István állatorvos – aki két Maros megyei tejfeldolgozó cégnél is ellátta a szakfelügyelői tisztséget – úgy véli, a törvény nem rossz, az alkalmazásával azonban lehetnek problémák. „Ugyebár ismeretes az anekdota, miszerint szőlőből is lehet bort csinálni. Egy nemzetközi, nálunk is jelen lévő cég egyik képviselője mondta nekem: a tejport behozzuk Afrikából, a Dâmboviţában van víz elég, úgyhogy tej is lesz Romániában” – fogalmazott érdeklődésünkre az állatorvos.

tej_blg_b

Rámutatott: az nem világos, hogy ki fogja ellenőrizni a címkén feltüntetett adatokat, hiszen az akkreditált laboratóriumok eddig is ellenőriztek. „Én csak annak az ellenőrzésnek hiszek, amit háromszor egymás után következő leolvasás bizonyít, és én is látom” – magyarázta Bocz István. A szakorvos emlékeztetett a gyermekhalált is okozó tehéntúró körüli „hisztériára”. Bocz azt állítja, hogy szerinte nem a túró okozta a bajt. „Bizonyítja ezt az is, hogy mostanra nagy a csend a téma körül. Hogy miért? Mert valójában nem sikerült kideríteni a megbetegedések okát” – jegyezte meg. 

Bocz István szerint a gyártók, forgalmazók lelkiismeret-furdalás nélkül fogják feltüntetni a kért adatokat a címkén, akár valósak, akár nem. „Mert ki ellenőrzi ezt? Legfennebb lesz egy újabb törvényünk, amit újból nem fogunk betartani” – tette hozzá. A romániai szarvasmarha-tenyésztők egyesülete egyébként tavaly ősszel felmérést tett közzé, amely szerint a szuper­marketek polcain lévő tejtermékek csaknem harminc százaléka egyáltalán nem tartalmaz tejet.

A szervezet laboratóriumban elvégzett vizsgálatok eredményeire hivatkozva feltárta, hogy számos tejtermék még tejport sem tartalmaz, hanem adalékanyagokból, növényi zsírokból és ízfokozókból készült. Az egyesület szerint a vásárlókat becsapják a tejtermékek között kínált, de valójában tejet nem tartalmazó termékekkel, s ezt szerinte a címkézésre vonatkozó törvénymódosítással lehetne megoldani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »