Ponta: ne maradjon román képviselő nélkül Hargita megye

Ponta: ne maradjon román képviselő nélkül Hargita megye

Hargita megyei kampánykörútja során hétfőn Csíkszeredába látogatott Victor Ponta volt miniszterelnök. A szociáldemokrata politikus arra kérte a megye román lakosságát, „ne szórják szét szavazataikat”, és jelenjenek meg minél nagyobb számban az urnák előtt december 11-én.

victorponta_01_bVictor Ponta

A Mircea Dușa képviselőjelöltet támogató Ponta a volt munkaügyi miniszter, Rovana Plumb és az európai uniós pénzekért felelős volt tárcavezető, illetve pénzügyminiszter, Eugen Teodorovici társaságában érkezett Csíkszeredába. Victor Ponta kijelentette, „a választási törvény módosítását követően a túlnyomó többségben magyarok lakta megyében Mircea Dușának csak akkor van esélye, ha minél többen elmennek szavazni, illetve a voksok nem szóródnak szét a román jelöltek között”. A választási törvényt hibáztatva Ponta arra is felhívta a figyelmet, hogy „Hargita és Kovászna megye román parlamenti képviselő nélkül maradhat”.

A volt miniszterelnök „tudatában van annak, hogy a magyar választókat nem lehet meggyőzni arról, hogy Dușára adják le szavazataikat”, de azért emlékeztette az RMDSZ-t, hogy „olyan sok pénz soha nem érkezett a térségbe, mint amikor a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányon volt”.

Az RMDSZ-re célozva hozzátette, „nekik is velünk volt a legjobb, hiszen tudom mennyi pénzt irányzott elő Hargita megyének Eugen Teodorovici, mekkora összegek érkeztek nyugdíjakra, szociális segélyekre és programokra Rovana Plumbtól, és ne feledjük, amikor Liviu Dragnea szétosztotta azokat az iskolabuszokat”. Ponta ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja az Informația Harghitei kiadványt, az egyetlen megyei román nyelvű újságot.

Rovana Plumb szerint „szükség van Dușa szakértelmére, hiszen ő már bizonyított, és mindig betartotta ígéreteit”. Eugen Teodorovici csíki kampánylátogatásán hangsúlyozta, reméli „a románok egyetlen jelöltre, Dușára voksolnak majd, hogy ő legjobb tudása szerint tovább küzdhessen ezért a térségért”. A parlamenti képviselőjelölt mozgósításra szólította fel a megye románságát és Pontához hasonlóan arra kérte őket, ne osszák meg a mintegy 25 ezer szavazásra jogosult román voksát a különböző jelöltek között. A kampánykörutat Balánbányán és Maroshévízen folyatják a szociáldemokraták.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »