Pont ma recept: böjtös káposzta

Pont ma recept: böjtös káposzta

A felcsíki falvakban ünnep előtt böjtös káposztát főznek, amit az „utolsó vacsorán” csütörtök este imádsággal kísérve elfogyasztanak.

Hozzávalók: 2-3 fej savanyú káposzta, fél kg rizs, 2 fej vöröshagyma, 3 egész tojás, egy kávéskanálnyi paprika, só, őrölt bors, kapor, csombor, olaj, 1 evőkanál kukoricaliszt.

Elkészítés: 2 fej káposzta leveleit leszedjük és félrerakjuk tölteni, 1 fejet felvágunk és ledaráljuk. A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. Forró olajon megdinszteljük. Belerakjuk a rizset és a forró olajon megforgatjuk. A darált káposztát és a hagymás rizset összekeverjük, megfűszerezzük majd hozzaadjuk a tojásokat. Lehet 1 evőkanál kukoricalisztet is belegyúrni. Az így nyert masszát a káposztalapikba csavargatjuk, henger alakokat formázva, a levelek végeit visszadugjuk, hogy a töltelék főzés közben ne tudjon kijönni. Főzőedényként az égetett, de máznélküli agyagfazék az igazi, amelynek aljára néhány kis fapálcikát teszünk, de érclábosban is nagyon finom káposzta fő. Alul befödjük káposztalapival, körberakjuk a töltelékeket, kb 25 töltelék lesz a fennti adagból. Közepére lehet vágott káposztát rakni. Olajjal meglocsoljuk, vízzel feltöltjük és lassú tűznél megfőzzük.

Elkészítés és fotó: Zsanna


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »