Pont farok nélküli hímivarsejteket ne gyártanának a kínaiak?

Laboratóriumi körülmények között sikerült mesterséges spermiumot előállítaniuk kínai tudósoknak. A sejteknek nincs farka, de már megfelelően osztódnak.

Valódi tudományos bravúrról számolt be Minden tudás című magazinműsorában az M1. A Kínai Tudományos Akadémia kutatói egérkísérletekben hoztak létre kromoszómaosztódást és spermatoidokat állítottak elő.

Ezeket a farok nélküli hímivarsejteket külső segítséggel juttatták el a petesejtekhez, melyek megtermékenyültek és életképes utódok jöttek létre.

A műsorban megszólaló Gidai János szülész-nőgyógyász szerint a meddő férfiak számára mégsem biztos, hogy ez hozza majd el a megoldást az apává váláshoz.

„Nagy különbségek vannak egerek és emberek között, kicsit bonyolultabbak vagyunk, ezért nem lehet ezeket az adatokat rögtön emberekre interpretálni” – fogalmazott.

A tudósoknak most olyan humán őssejteket kell találniuk, melyek helyettesítik az embrióőssejteket, hiszen az azokkal való kísérletezés emberkísérletet jelentene, ezt pedig tiltja a törvény és bioetikai kérdéseket is felvet.

„Technológiailag ez nagyon jól hangzik, de azt tudnunk kell, hogy ha mesterséges spermiummal termékenyítünk meg egy petesejtet, ahhoz a meddő pár férfitagjának genetikailag, biológiailag semmi köze nem lesz” – fogalmazott Gidai János.

Magyarországon a meddő párok több mint felénél a spermiumok felelősek a fogamzás elmaradásáért. A helyzet sokat romlott az elmúlt évtizedekben.

A szakember szerint a 70-es években a referenciaértékként megadott normál spermakoncentráció közel 30-40 százalékkal több volt, mint amivel most számolnak.

Gidai János szerint a férfi meddőség oka lehet a stressz, de állhatnak mögötte gyógyszerek, drogok, anatómiai rendellenességek vagy gyulladások is.

„Sokszor viszont mindent kivizsgálva is arra jutunk, hogy egy ismeretlen eredetű spermiumszám-csökkenéssel állunk szemben” – tette hozzá.

(M1 – Minden tudás)

A szintetikus tojás és a műanyag disznófül után itt a hamisított dió – ez kevésbé high-tech

Még a disznófület is hamisítják Kínában – a tojás után nem meglepő

Kínában már műtojást is gyártanak


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »