Politikusokat kérdeztek: Van-e értelme a mečiari amnesztiák eltörlésének?

Tegnap Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) képviselő bejelentette, hogy a parlament elé terjeszti a mečiari amnesztiák eltörlését célzó javaslatát, amit már korábban próbáltak elfogadni – sikertelenül. Mint tudjuk, miután lejárt Michal Kováč megbízatási ideje, a pozsonyi parlamentben nem sikerült megválasztani az elnök utódját, 1998 tavaszán néhány hónapra Mečiar kormányfő lett az ideiglenes államfő, aki azonnali amnesztiával leállíttatta a köztársasági elnök fiának elrablói ellen folytatott nyomozást és a tervezett bűnvádi eljárásokat is, amiért a mai napig nem sikerült őt felelősségre vonni.

 

Mai nap a TASR riporterei Michal Kováč államfő temetésén arról kérdezték a politikusokat, hogy mit gondolnak a javaslatról.

 

Richard Sulík (SaS): Mi biztos támogatjuk, hogy van-e értelme, főleg ha tudjuk, hogy úgyse lesz elfogadva csak megvitatjuk, de mi biztos támogatjuk az eltörlést.

 

Iveta Radičová volt kormányfő: Görgetjük magunk előtt ezt a bálványt és ameddig nem oldjuk meg, attól félek, hogy addig nem állhatunk a jogállamiság alapjaira.

 

Rudolf Schuster volt államfő: Mindig van értelme, kár hogy eddig ez nem valósult meg, meg kellene történnie.

 

Ivan Gašparovič volt államfő: Ebben a helyzetben már nincs értelme foglalkozni vele. Ez egy jogi kérdés, amikor magának az elnöknek sincs felülvizsgálati joga, úgyhogy nem lesz egyszerű, de ha benyújtják, akkor arról a képviselőknek kell dönteniük.

Riporter: Ön szerint átmenne az alkotmánybíróságon?

Úgy gondolom, hogy nem.

 

hnonline.sk
kép: pravda.sk

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »