Politikai maffia

Kínos közjáték övezte a német államfő tegnap befejeződött romániai látogatását, amelynek keretében Joachim Gauck többek között az igazságszolgáltatásnak mint harmadik államhatalmi ágnak a megerősítése mellett foglalt állást. 

Csakhogy a bukaresti elnöki hivatal tévesen úgy tette közzé a magas rangú vendég beszédét, mintha az konkrétan a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) nevezte volna az államhatalom harmadik ágának. A Cotroceni-palota utólag pontosított, mindazonáltal a bukaresti német nagykövetségre hárította a fordítási baki felelősségét.

Félrefordítás ide vagy oda, a német elnök – önhibáján kívül – igazából abban tévedett, hogy nem ismerte fel: Romániában nem alakult ki a hatalmi ágak egészséges szétválasztása. Sokan például azzal vádolják a vádhatóságot, hogy a korrupcióellenes hadjárattal befolyásolja a politikai palettán végbemenő mozgásokat, a választások végkimenetelét. Ezzel szemben az igazság az, hogy éppenséggel a politika igyekszik teljes súlyával rátelepedni az igazságszolgáltatásra.

Az elmúlt két nap parlamenti nagyüzeme újfent bebizonyította, hogy a törvényhozóknak nincsenek skrupulusaik: ha saját érdekükről van szó, politikai, gazdasági, büntetőjogi és erkölcsi szempontokat egyaránt képesek lesöpörni az asztalról. Mit sem törődtek azzal, hogy az alkotmánybíróság egyszer már az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította, a képviselők és szenátorok megszavazták a helyi választott tisztségviselők extra nyugdíját.

Bár a nyugati kancelláriáktól megannyi fejmosást kaptak emiatt, a nyomozó hatóság és a bíróság szerepében tetszelegve megakadályozták a Titus Corlăţean volt külügyminiszter elleni bűnvádi eljárást. Szerdán aztán úgy oldották fel a érdekellentétet bűncselekményként elkönyvelő feddhetetlenségi ügynökséggel és a legfelsőbb bírósággal fennálló vitájukat, hogy megszüntették a rokonok foglalkoztatásának büntethetőségét. Közkegyelmet gyakoroltak rovott múltú kollégáik fölött.

Márpedig a parlament eme döntései roppant veszélyesek, mert arról árulkodnak, hogy a honatyák törvények fölött állónak érzik magukat, és minden akadályt elhárítanának hatalmi törekvésük elől. Ismerünk még egy ugyanilyen szempontok mentén működő szervezetet: maffiának hívják.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »