Politikai éleslátás

Vannak olyan helyzetek, vannak olyan alkalmak, amikor egy-egy mondathoz, egy-egy gondolathoz nem kell túl sok kommentárt fűzni, mivel már maga a történet önmagában elmond mindent. Ilyen Mesterházy Attila múlt hét közepén, az ATV-n elhangzott megnyilatkozása is, ami igazán nagy politikai helyzetfelismerésről és igazán nagy közéleti éleslátásról tanúskodik.

Mint az gondolom mindenki számára ismert, szombaton, a máshol szavazók voksainak az összeszámolása után végérvényesen eldőlt, hogy a narancsosok ismét kétharmados többséget szereztek az országgyűlésben.

A 106 egyéni körzetből 96-ban ők, míg 10 körzetben a baloldali összeomlás szerezte meg a választók bizalmát. Azon persze lehet vitatkozni, hogy ez mennyire tudható be az új választási törvénynek, mennyire a fideszre szavazó cigányok mozgósításának, és mennyire még egy sor másik tényezőnek, de ettől ez még a lényegen mit sem változtat. Az OV vezette csoportosulás tönkreverte a balliberált gyülekezetet úgy az egyéni, mint a listás szavazás során. A választáson résztvevők döntő többsége vitathatatlanul a jelenlegi kormánypártokra és ezzel együtt a folytatásra szavazott.

Az eredmények után természetesen mindenki a maga szemszögéből értékelte a történteket, de azt nagyon senki sem vitatta, hogy a voksolás egészen egyértelmű erőviszonyokat teremtett mind a politikai, mind a közéleti színtéren. De aztán jött Mesterházy Attila és újraértelmezte a helyzetet: „Szerintem volt kormányváltó hangulat, vagy van kormányváltó hangulat, csak az, amiről korábban is beszéltünk, hogy az apátia, meg a közöny ez a legnagyobb ellenfele a kormányváltó erőknek.”

Hírdetés

106 vs. 10

45,04 % vs. 25,67 %

És mindehhez társul még egy 61,24 százalékos részvételi arány, ami finoman szólva sem azt jelzi, hogy az emberek tömegesen akarták volna megbuktatni a kormányt.

De mindezek az apróságok, konkrétan a tények nem nagyon zavarják az elvtársak első emberét. Ő csak mantrázza megingathatatlanul a jól betanult szöveget: kormányváltó hangulat, ignorálandó radikálisok.

Remélhetőleg május 25-én este, az EP-választás eredményének kihirdetésekor már muszáj lesz valami újat kitalálnia, amikor a képernyőkön majd azt olvassa, hogy a nagyszerű emeszpé már csak a harmadik legerősebb tényező Magyarországon.


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »